Help vakantiestress!

Het is hartstikke leuk en we hebben het zeker zo af en toe even nodig. Vakantie is fijn en het begint al bij de voorpret van het boeken ervan. Maar hoe we ook genieten van de voorpret, kan vakantie je ook een heleboel stress opleveren. En bij mij begint dat vooral de weken ervoor. Ik slaap moeilijker. Moet nog van alles regelen en de laatste lootjes om te werken wegen zwaarden dan ooit. Dat is dus vakantiestress. Het kan je behoorlijk uit je slaap houden. En zeker met onregelmatige diensten is dit helemaal niet handig.


vermoeid

 

Er zijn een aantal manieren om minder de stress de ervaren die vooraf gaat aan je vakantie. In dit blog neem ik er een paar onder de loep! Lees je mee?

 

Oorzaken van vakantiestress.

We houden allemaal meestal niet van veranderingen. Wanneer er geen onverwachte dingen gebeuren, voelen we ons vaak het prettigst. We weten wat we kunnen verwachten en we hoeven niet al te veel na te denken over mogelijke onverwachte gebeurtenissen. Wanneer we op vakantie gaan, stappen we regelrecht uit onze comfort zone. En hieruit stappen is voor veel mensen al een reden voor paniek. We willen ons graag voorbereiden op wat gaat komen.

 

bagage

 

Er zijn een hoop factoren waar we dan aan moeten denken. De route van de reis, valuta, taal. Is er wel een goede reisverzekering die alles dekt. Zijn er wegwerkzaamheden? ben ik verzekerd als ik onverwachts naar een dokter moet. Al dit soort onverwachte mogelijkheden kunnen ons behoorlijk at stress opleveren. En die stress kan bij sommige mensen slapeloosheid, psychoses, hartkloppingen of zelfs een hartinfarct bezorgen. Probeer als je stress ervaart eens een van deze tips.

 

Tips voor de vakantieganger.

selfie

  1. Schrijf eerst op een papiertje wat er allemaal gedaan moet worden voor de vakantie. Er zijn heel veel sites op internet die je kunnen helpen bij het maken van een inpaklijst. Er zijn zelfs lijsten die je kunnen helpen wat je moet doen voordat je vertrekt. Denk ook bv aan informatie over het land. Wat zijn de belangrijkste verkeersregels?  Schrijf alles wat er in je hoofd opkomt op een briefje. Hou het lijstje in de buurt. Als er soms nog wat te binnen schiet schrijf je het op je lijst.
  2. Loop je lijstje door en bepaal wat de hoogste prioriteit heeft. Dit moet dus als eerste uitgevoerd worden. Hebben items een lagere prioriteit, dan kunnen ze ook later worden uitgevoerd.
  3. Bepaal hoeveel tijd je nog hebt voordat je op vakantie gaat. Loop het lijstje een voor een door. Zet ieder item op de gewenste dag in je agenda. De items die de hoogste prioriteit hebben worden als eerste uitgevoerd. Heb je een taak op die dag niet kunnen uitvoeren, dan schuift die taak een dag op.
  4. Gebruik een inpaklijst om je spullen in te pakken. Er zijn op internet heel veel sites die je kunnen helpen bij het maken van zo’n lijst. Een voorbeeld hiervan is deze site.
  5. Denk ook aan je huisdieren. Gaan ze mee op vakantie, of blijven ze thuis? Gaat je huisdier mee op vakantie? Denk dan tijdig aan inentingen. Voor sommige landen is een vaccinatie voor rabiës nodig. Dit kun je checken op de site van de LICG.
  6. Laat je huis veilig achter. Zorg dat er iemand is die de post doet.
  7. Zorg af en toe voor ontspanning. en probeer te genieten van waar je heen gaat. Praat erover met elkaar. Heb lol. En vooral GENIET!
%d bloggers liken dit: