Tijm, de smaakmaker.

Nog zo’n heerlijk geurend kruid is natuurlijk Tijm. Dit is naast Rozemarijn, toch wel een van mijn meest favoriete keukenkruiden. Tijm smaakt heerlijk bij vleesgerechten, pasta’s en nog veel meer lekkernijen. Het oorspronkelijke kruid is vooral rond het middellandse zee gebied ontstaan. De smaak van Tijm komt dus ook heerlijk tot zijn recht in gerechten uit deze streek.

 

vlinder

© Pixabay

Tijm (Thymus vulgaris).

Tijm is een heerlijk geurend, altijd groenblijvende heester. Tijm groeit heerlijk wild. Het is bijna onweerstaanbaar om er niet even aan te zitten! De planten worden zo’n 20 tot 30 centimeter hoog. De plant heeft houtachtige stengels met kleine compacte bladeren. De nieuwe groei heeft een frisse groene scheut.

 

frisse scheut

© Pixabay

Tijm bloeit vanaf het begin tot het midden van de zomerperiode. Er verschijnen dan aan het uiteinde van de takjes, kleine lipvormige bloemen. De bloemen zijn zo heerlijk geurend, dat ze tal van bijen, hommels en vlinders aantrekken. Tijm houdt van een zonnige standplaats. De grond mag best een beetje zanderig zijn. Als de grond maar goed doorlatend is.

 

 

cultivar

© Pixabay

Tijm variëteiten.

Tijm is tegenwoordig in veel verschillende variëteiten te koop. Er zijn inmiddels heel veel soorten Tijm ontwikkeld door verschillende soorten met elkaar te kruizen. Zo is er citroentijm, wilde tijm, en ga zo nog maar even door. Doordat je zo veel verschillende soorten Tijm hebt, is kiezen hieruit best lastig. Gebruik vooral je neus, om te bepalen wat je prettig vind.

 

bij

© Pixabay

Tijm vermeerderen.

Tijm is makkelijk te vermeerderen door de stengels te stekken. Doop de stengel hiervoor eerst in stekpoeder en steek dan het ingedoopte stukje in wat verse grond. Geef het stekje dan een beetje water en dek de stek dan af met wat plastic. Ik doe het potje altijd in een plastic boterhamzakje. Die ik dan van boven dichtknoop. Je moet dan wel een klein potje gebruiken. Stekken kan het hele jaar, behalve in de winter.

Je kunt Tijm ook zelf zaaien. De beste periode om dat te doen in de lente. Na het opkomen van de plantjes, moet je de planten iets uitdunnen. Hierdoor krijgen de zaailingen meer ruimte om te groeien. Tijm kan ook binnenhuis gekweekt worden. Binnen kan het altijd.

 

bloemen tijm

© Pixabay

Tijm gebruiken.

Je kunt het hele jaar met uitzondering van de winter, tijm vers oogsten voor gebruik. Wil je in de winter ook gebruik maken van tijm, dan kun je natuurlijk ook binnenshuis een klein tijmplantje hebben. Maar tijm kan ook heel goed gedroogd worden. Of je bewaard een kleine voorraad in de vriezer. Van tijm gebruik je alleen de kleine blaadjes in gerechten. Deze blaadjes kun je drogen of invriezen.

 

wilde groei

© Pixabay

Tijmsiroop.

Tijm is goed voor de luchtwegen. Het wordt in veel hoestdranken verwerkt. Het bevat de stof Thymol. Wil je weten hoe je zelf zo’n hoestdrank moet maken? Kijk dan eens op deze site.

%d bloggers liken dit: