Stoofschotel

Deze stoofschotel is uitstekend om op zondag te maken of een dag wanneer je even de tijd hebt. De rundvlees staat een poos op het vuur te pruttelen om gaar te worden. Je kunt het vlees makkelijk s’morgens bereiden. Waarna je het over de dag de tijd geeft om gaar te worden. Hoe langer het vlees staat te pruttelen, hoe malser het wordt. Probeer niet al het vet van het rundvlees weg te snijden. Het vlees blijft er dan juist lekker sappig bij.

 

rozemarijn

© Pixabay

Ingrediënten:

  • Rundvlees (1 kilo)
  • Knoflook ( 3 teentjes)
  • Uien ( 3 rode)
  • Rozemarijn ( 2 takjes)
  • Tijm ( 4 kleine takjes)
  • Laurierblaadje ( 2 stuks)
  • Olie ( scheutje)
  • Bouillon blokje voor rundvlees ( 2 stuks)
  • Winterpeen ( 5 stuks)
  • Aardappelen ( 5 stuks)
  • Prei ( 2 stuks)
  • Water ( 1 liter)
  • Peterselie ( bosje)
  • Pistolet ( 4 stuks)

 

runvlees

© heyesther

Bereiding:

Doe een scheutje olie in de pan. Ik heb voor dit recept koolzaadolie met chilismaak gebruikt. Laat de olie rustig warm worden. Snij ondertussen de uien in kleine snippers. Gooi als eerst de uien in de pan en laat deze glazig worden. Pel de knoflook en pers de knoflook door de pers. Doe de knoflook in de pan. Roer het mengsel even rond zodat het gelijkmatig verdeeld.

Snij dan het rundvlees in kleine blokjes. Het makkelijkst gaat dat, als het rundvlees nog een beetje bevroren is. Doe het gesneden rundvlees dan in de pan en laat het rondom langzaam bruin worden.

Haal dan de rozemarijn van de stokjes af. En doe hetzelfde met de tijm. Doe de rozemarijn en de tijm dan erbij. De twee laurierblaadjes mogen dan ook in de pan. Als het vlees rondom mooi bruin is kunnen de bouillon blokjes erbij. Giet dan wat water in de pan en breng het vlees aan de kook. Als het kookt kun je het vuur lager zetten en ondertussen even wat anders gaan doen.

wortel

© Pixabay

Als het vlees zo’n 2 uur opstaat begin je met het snijden van de wortels en de prei. Schil de aardappelen en doe deze samen met de groente in de pan. Vul nog wat bij met wat water en breng het voorzichtig weer aan de kook. Roer het mengsel dan nog eens goed door elkaar. Zet dan het vuur weer laag en laat het nog een uurtje door sudderen. Vergeet af en toe niet even te roeren.

Doe als laatste wat fijngehakte peterselie erdoor. Verwarm ondertussen de oven en bak de pistolet broodjes af. Schenk dan de stoofschotel op een diep bord. Leg er dan een pistolet broodje op.

Eet smakelijk!

 

%d bloggers liken dit: