Het scheren van een paardenvacht.

In de winter wordt een paard vaak geschoren. Een paard krijgt in de winter namelijk een heerlijke dikke vacht. Wanneer je in de winter ook vaak rijdt of op wedstrijden gaat, kun je ervoor kiezen om je paard te scheren. Dit wordt dan gedaan, omdat hij met zijn dikke wintervacht sneller zweet. Na het rijden is het vreselijk moeilijk om je paard dan weer droog te krijgen. Zeker als je paard vol in zijn vacht zit.

Witje die wordt bij ons in de winter geschoren. Witje heeft een heerlijk dikke vacht. Maar na het paardrijden is hij heel moeilijk droog te krijgen. Zelfs met een zweetdeken na het rijden, wordt hij lastig droog. Na het scheren heeft witje altijd een supermooie vacht. Je ziet dan echt dat het een vliegenschimmel is, met heel veel stippen over zijn lijf.

kaal

 

Het temmen van de wintervacht.

Het proberen te temmen van een wintervacht begint al bij het einde van de zomer. Als het ‘s nachts al een beetje kouder aan het worden is, krijgen de paarden overdag al een deken op. Zeker als het weer iets koudere dagen zijn. Je gebruikt in het begin dan een 0 grams deken. Naarmate het kouder wordt gaat er een meer grams deken op. Meestal 100 grams. De hoeveelheid gram staat voor hoe dik je deken is.

vacht

 

Door de deken maakt je paard dan minder snel een wintervacht aan. En hoop je dat je het scheren zo lang mogelijk uit kunt stellen. Je wilt namelijk niet te vroeg beginnen met scheren. Omdat je dan tijdens de winter nogmaals een keer moet scheren. Het haar groeit namelijk net zo hard weer terug. Maar er komt een moment dat je paard echt na de training niet meer droog wordt. Dan is het een moment aangekomen voor een goede scheerbeurt.

 

Verschillende stijlen van scheren.

Afhankelijk van hoe intensief je je paard gebruikt kun je ervoor kiezen of je je paard helemaal scheert, of alleen een gedeelte van je paard. En natuurlijk kun je hierbij al je creativiteit in kwijt. Afgelopen week heeft een meisje zelfs het landelijke nieuws gehaald, door haar pony te scheren met de strepen van een zebra!

winterdeken

 

 

Na het scheren heeft je paard natuurlijk heel wat vacht verloren. Dit zal je moeten compenseren met een warmere deken. Anders krijgt hij het echt koud. Die van ons heeft dan genoeg aan een 300 grams. Maar soms is dat nog niet genoeg en heb je nog zwaarder geschud nodig. Als het in de winter dan echt heel koud is heb je nog meer gram nodig om hem warm te houden.

%d bloggers liken dit: