Halloween.

Een pompoen hoort bij Halloween. Het feest wat de laatste jaren steeds meer wordt gevierd in Nederland. Halloween was voornamelijk in Ierland, Verenigd Koninkrijk, verenigde staten en canada een feest. Daar gaan kinderen op 31 Oktober langs de deuren om snoepjes in ontvangst te nemen. De huizen die dan meedoen met Halloween, zijn rijkelijk versierd met pompoenen en lichtjes. Zie ook Wikipedia.

Het is heel leuk om zelf een pompoen uit te snijden en er dan een lichtje in te doen. Het geeft sfeer in de komende donkere maanden. Ik leg je hier stap voor stap uit hoe je dat doet.

 

Pompoen kopen.   

Tegen het einde van de herfst zijn er weer overal pompoenen te koop. Soms moet je even wat verder zoeken. Maar als je even op internet zoekt, dan vind je vast een plek in de buurt waar ze te koop zijn. Ik heb twee reuzen pompoenen gescoord om eens lekker op los te gaan.

Trek allereerst wat oude kleren aan, en bedek de ondergrond waar je op bezig bent even af. Want ik kan je verzekeren dat het een behoorlijke kliederboel gaat worden!

 

De deksel van de pompoen.

Als eerste moet er van je pompoen aan de bovenkant een klein rondje uitgesneden worden. Kijk goed uit met uitsnijden van het rondje. Je moet een beetje schuin naar binnen snijden. Anders blijft de deksel straks niet goed liggen. Als je het moeilijk vind om uit de losse hand te snijden, kun je ook eerst een cirkel op de bovenkant tekenen.

deksel snijden

 

Snij ongeveer 5 à 7 cm rondom de steel. De steel laat je zitten. Hiermee til je makkelijk de deksel van de pompoen. Snij diep in de pompoen, totdat je punt van je mes in het binnenste van de pompoen komt. Als je klaar bent met het snijden van de cirkel, til je voorzichtig de deksel eraf. Snij de overtollige draden van de deksel af.

 

Pompoen uithollen.

pompoen uithollen

 

Nu kom je bij het vuile werk. Dus stroop je mouwen op want je gaat kliederen. Alle draden en pitten haal je eerst weg met je handen. Als je het meeste hebt weggehaald schrap je met een lepel de rest weg. De hele pompoen moet aan de binnenkant uitgehold worden. Tot op het harde vruchtvlees. Wanneer je tevreden bent ga je over naar de volgende stap.

 

eerste deel

 

Figuur tekenen.

Heb je geen idee wat je moet verzinnen voor je pompoen? Kijk dan eens op Pinterest. Ben je niet zo goed in tekenen, print dan de afbeelding en plak die op de pompoen. Prik dan met spelden de vorm uit op de pompoen. Maar je kan natuurlijk ook rechtstreeks iets tekenen op je pompoen. Laat je fantasie maar gaan. Het resultaat is straks prachtig.

figuur

 

 

 

Figuur uitsnijden.

Als je klaar bent met tekenen, kijk je of je genoeg ruimte hebt tussen de lijnen. Anders kan de pompoen breken. Ben je tevreden, dan kun je beginnen met snijden. Begin bij het makkelijkste deel van je ontwerp. Dus bij een lange lijn die je mes goed kunt volgen. Kleine rondingen en hoeken doe je als laatste.

 

tekening

 

Soms is het figuur moeilijk uit te snijden. Snij dit dan in gedeeltes uit. Dan gaat het makkelijker. Goed gereedschap is het halve werk. Dus zorg ook dat je een klein scherp mes gebruikt. Als je kleine rondjes wilt maken kun je hiervoor een boor gebruiken.

 

snijden pompoen

 

Als je de snede klaar hebt kun je het er voorzichtig uit proberen te duwen. Ga zo door totdat je ontwerp klaar is. Dan is het even flink wat rommel opruimen en gaan zitten om te genieten!

 

angry scary

%d bloggers liken dit: