Paarden zijn vaak vies.

Paarden houden ervan om zich lekker vies te maken. Er is niks leukers om samen met je vriendjes te rennen en ravotten in de wei of paddock. Maar hoe krijg je deze viespeuken nou weer schoon? Tijd om je handen uit de mouwen te steken. Doe je mee?

Waarom moet je poetsen?

Het poetsen van je paard of pony doe je natuurlijk niet alleen om hem schoon te maken. Het poetsen van je paard doe je om meerdere redenen. Je kunt op deze manier controleren of je paard geen verwondingen heeft. Omdat paarden en pony’s nogal wild spelen, wil het nogal eens gebeuren dat hij een wondje heeft. Daarnaast kun je meteen zien of je paard gezond is. Tijdens het verzorgen let je op het gedrag van je paard. Als je dagelijks of iedere keer voor een training je paard of pony poetst, weet je wat zijn normale gedrag is. Als het gedrag van je paard afwijkt van normaal is er meestal iets aan de hand. Hierna kun je verder kijken naar de oorzaak.

Bij het poetsen stimuleer je de doorbloeding. Je maakt de spieren hierbij al een beetje warm voor een training. Bij een poetsbeurt zie je ook meteen of je paard schuurplekken of drukplekken heeft. Deze kunnen ontstaan door het zadel of het tuig. Tijdens het poetsen versterk je ook de band met je paard. En dat wil je toch graag?

 

De benodigdheden:

De hoevenkrabber

hoevenkrabberBron: Divoza

De rubberen rosborstel

rosborstelBron: Divoza

De harde borstel

 harde borstelBron: Divoza

De zachte borstel

zachte borstelBron: Divoza

De manen borstel

manenborstelBron: Divoza

Spons

 sponsBron: Divoza

Zweetmes

 zweetmesBron: Divoza

 

De  volgorde van poetsen.

Het is handig om bij het poetsen een bepaalde volgorde aan te houden. Zo weet je paard wat er gaat gebeuren en jij weet zeker dat je niks vergeet. Je begint allereerst met het omdoen van een halster. Vervolgens zet je je paard vast tussen twee halstertouwen. Als hij ergens van schrikt kan hij zo zichzelf niet veel pijn doen. Laat je paard nooit onbeheerd zo achter.

Begin bij de hoeven.

Daarna begin je met het uitkrabben van de hoeven. Je vraagt je paard om zijn been op te tillen. Je haalt eerst al het stro weg van de hoef. Dit doe je met een hoevenkrabber. Je gebruikt hierbij het ijzeren gedeelte. Dan zet je de haak voorzichtig in de straalhoef en krabt hiermee het zand en vuil uit de hoef. Dit doe je van het diepe naar het minder diepe deel. De straal in het midden borstel je schoon met het borsteltje. Dan borstel je het laatste vuil uit de hoef. Tijdens het verzorgen let je op vastzittende steentjes. Daarnaast beoordeel je of de hoefsmid moet langskomen. Je voelt ook of er ergens verdikkingen zitten en of bepaalde delen warmer aanvoelen.

hoefverzorging

hoeven verzorgen

 

Hoeven opnemen

Ga zijdelings naast je paard staan met je rug naar de voorkant. Zorg dat je paard in evenwicht staat en in staat is om het been op te geven dat je vraagt. Evt. duw je hem even opzij om dat te bereiken. Leg je linkerhand op het lichaam van je paard en laat je hand langzaam langs het been naar beneden en naar de binnenkant van het been glijden tot de vetlok. Vraag je paard zijn hoef op te tillen en stimuleer dat evt. door net boven de vetlok even te knijpen met duim en wijsvinger. Ondersteun de hoef met je linkerhand net onder de kroonrand. De hoef netjes neerzetten en niet plotseling loslaten. Begin bij de hoef linksvoor, dan linksachter, rechtsvoor, rechtsachter. Bron: Paarden-blaadjes

 

Met een rubberen borstel haal je het vuil weg.

Met een rubberen rosborstel maak je al het vuil en loszittende haren los. Je begint bij de hals en maakt cirkelvormige bewegingen over de hals. Vervolgens werk je in draaiende bewegingen de schouders, rug en billen schoon. Dit doe je aan beide kanten. Je controleert hierbij de huid op verdikkingen en wondjes.

Met een harde borstel haal je al het loszittend vuil weg.

Met deze borstel haal je al het loszittende vuil weg. Je gebruikt de borstel door met de haarrichting mee te wrijven. Je begint bij de hals en werkt zo door naar de schoft, rug en bil. Hierna doe je de andere kant. Als je paard geschoren is vindt hij deze borstel soms niet zo fijn.

 

Met een Zachte borstel haal je het laatste stof uit de vacht.

hoofdborstel

Na de harde borstel gebruik je de zachte borstel om het laatste stof van je paard te verwijderen. Hierbij neem je het hoofd van je paard ook mee. Werk van voor naar achteren. De benen doe je ook met de zachte borstel. Ook hier werk je met de haarrichting mee. De laatste hardnekkige vlekken kun je verwijderen met een babydoekje. Het ruikt ook heerlijk fris.

Hierna zijn de staart en manen aan de beurt.

De manen borstel je eerst uit met een harde borstel. Na de harde borstel kun je de manen borstel gebruiken om alle klitten eruit te halen. Vervolgens ga je met je vingers door de staart om alle stro en klitten te verwijderen. Het is niet nodig om iedere poetsbeurt je staart te borstelen. De staart van je paard wordt hier erg dun van. Alleen als de staart erg vies is kun je deze wassen. Gebruik na de shampoo altijd een antiklit. De staart blijft hier erg mooi bij en je krijgt minder snel klitten.

 

De laatste hand.

Als laatste maak je met een spons de ogen en neus schoon. De anus en staartwortel maak je met een andere spons schoon. Haal deze sponzen dus nooit uit elkaar. Gebruik als het kan twee andere kleuren sponzen.

 

Na de training.

Na de training stap je eerst je paard goed droog. Laat hem eventueel nog even onder een zweetdeken uitdampen. Na het vastzetten borstel je je paard nog een keer met de harde borstel af. Hierna haal je met en zweetmes de ergste zweetplekken weg. Hierna spons je de zweetplekken met een beetje water af. Eventueel kun je de benen met koud water afspoelen.

Wil je meer informatie over beter poetsen? Kijk dan eens op de site van de knhs.

kudde gedrag

Kudde gedrag.

%d bloggers liken dit: