Paardenwelzijn.

Sinds 2007 wordt het door de overheid gestimuleerd om paardenwelzijn te verbeteren. Daarom heeft het KPW (keurmerk paardenwelzijn) in 2014 een keurmerk uitgebracht. Dit keurmerk krijgt een bedrijf, als er rekening wordt gehouden met de 10 geboden voor paardenwelzijn. Paardenbedrijven die voldoen aan die welzijnsnorm, krijgen het keurmerk Paard en Welzijn. De 10 geboden zijn tot stand gekomen om het natuurlijke gedrag van paarden te respecteren.

Drie algemene voorwaarden waar een paardenbedrijf absoluut aan moet voldoen, om voor een keurmerk in aanmerking te komen zijn:

 • De afwezigheid van onaf geschermd prikkeldraad.
 • De afwezigheid van stands ( behalve voorpoetsen en afzadelen).
 • De aanwezigheid van schuilmogelijkheden in paddocks en weides.

 

10 geboden

© KPW

 

De 10 geboden voor paarden.

 1. Laat mij niet langer dan 6 uur zonder ruwvoer.
 2. Geef mij eerst ruwvoer en dan pas krachtvoer.
 3. Laat mij onbeperkt vers water drinken.
 4. Zorg ervoor dat ik altijd mijn omgeving kan zien.
 5. Zorg ervoor dat ik kan rusten.
 6. Laat mij contact hebben met andere paarden.
 7. Laat mij dagelijks vrij bewegen.
 8. Zorg ervoor dat ik zo min mogelijk stress heb.
 9. Zorg voor mijn veiligheid.
 10. Zorg voor mijn gezondheid.

 

voeding

© Pixabay

 

Goede voeding.

Goede voeding houdt in dat er geen paarden zijn die hongerig of dorstig zijn. In de natuur is een paard bijna altijd aan het grazen. Er is een constant aanbod van ruw voer. Het is dus belangrijk voor een paard om regelmatig aanbod hiervan te hebben. In zijn natuurlijke omgeving is ruwvoer de belangrijkste voedingsbron. Een bedrijf die een keurmerk paard en welzijn heeft, gaat ruwvoer voor krachtvoer. Ruwvoer wordt meerdere keren per dag aangeboden. En de tijd die tussen het voeren zit is niet langer dan 6 uur. Krachtvoer wordt als aanvulling op het ruwvoer gegeven. Het drinkwater is vers en onbeperkt beschikbaar.

 

goede huisvesting

© Pixabay

 

Goede huisvesting.

Goede huisvesting betekend onder andere dat een paard comfortabel kan rusten en voldoende kan bewegen. Een paard heeft voldoende bewegingsvrijheid nodig. De maat van de box bepaald o.a. hoeveel vrije beweging nodig is. Als een box kleiner is, heeft een paard langer tijd nodig voor vrije beweging. Een paard is een kuddedier, dus het is heel belangrijk dat hij contact heeft met zijn soortgenoten. Visueel contact is net zo belangrijk als bij elkaar in de kudde staan in een paddock of weide. Een paard wil daarnaast altijd zicht hebben op zijn omgeving. Ook in zijn stal is dit een belangrijk aspect. De omgeving moet vooral gezond en veilig zijn.

 

goede gezondheid

© Pixabay

 

Goede gezondheid.

Om voor het keurmerk paard en welzijn als bedrijf in aanmerking te komen, moeten de paarden in goede gezondheid zijn. Er moet bij verwondingen of ziektes een dierenarts worden geraadpleegd. Verder moeten paarden naar een hoefsmid en tandarts. En dienen ze regelmatig ontwormt te worden.

 

sociaal

© Pixabay

 

Gepast gedrag.

Om voor het keurmerk in aanmerking te komen moet er ook sprake zijn van een goede omgangsrelatie tussen mens en dier. Er wordt gekeken of er genoeg interactie kan plaatsvinden tussen andere paarden. Ook wordt er gekeken of de paarden last hebben van stress.

Wil je meer weten over paardenwelzijn en het keurmerk daarvoor. Kijk dan eens op deze site.

%d bloggers liken dit: