Paardengedrag

Jouw paard is voortdurend met jou aan het communiceren. Dit doet hij door middel van zijn lichaamstaal. Net als bij een hond, kun je veel van de oren en de staart aflezen. Hiermee zegt hij eigenlijk hoe hij zich voelt. Wanneer je meer weet over de lichaamstaal van het paard, kun je veel ellende als blessures voorkomen.

 

oren

© Pixabay

Oren

De oren van een paard zeggen veel in paardentaal. Wanneer je hier meer van weet kun je beter met jouw kameraad omgaan. Het ene paard beweegt zijn oren meer dan het andere. Meestal heeft het paard zijn oren gericht op de richting waar zijn aandacht naar uit gaat. Paarden kunnen heel goed horen. Doordat ze hun oren kunnen richten op het geluid, vangen ze nog meer op.

 

horse

© Pixabay

Beide oren naar voren

Als het paard zijn beide oren naar voren heeft staan, dan heeft hij zijn aandacht ergens op gericht. Hij kan bijvoorbeeld iets in de verte zien wat zijn aandacht trekt. Wanneer de beide oren naar voren staan, voelt het paard zich meestal prettig en blij. Het is een bepaalde nieuwsgierigheid en geïnteresseerdheid. Bij een kennismaking staan de oren ook vaak naar voren.

 

Beide oren opzij.

© Pixabay

Beide oren staan opzij

Wanneer beide oren opzij staan dan zijn de oren vaak op geluiden gericht. Heeft het paard ze opzij hangen, dan is het paard ontspannen. Als het paard ontspannen is zijn de ogen vaak half gesloten. Als het paard zich richt op geluid zijn de ogen meestal open. Het kan ook zijn dat het paard zich concentreert.

 

Beide oren plat in de nek.

© Pixabay

Beide oren plat in de nek

Het paard vind iets niet prettig. Het laat een vorm van geïrriteerdheid of zelf boosheid zien. Ook kan dit een teken zijn dat het paard ergens pijn heeft.

 

Beide oren naar achteren.

© Pixabay

Beide oren naar achteren

Wanneer je met je paard bezig bent, kunnen zijn oren naar achteren gaan. Het laat zien dat het paard zich concentreert. De oren kunnen ook naar achteren gaan, wanneer het paard iets achter zich hoort.

 

Beide oren naar een andere kant.

© Pixabay

Beide oren naar een andere kant

Meestal hoort het paard iets aan beide kanten. Het richt zijn aandacht op het geluid. Bij het constant draaien van de oren is dit meestal het geval. Het kan ook betekenen dat het paard zich concentreert.

 

Paarden oog

© Pixabay

Ogen

De ogen zijn de ziel van het paard. Je kunt veel uit het paard zijn ogen aflezen. Zijn de ogen opengesperd, dan is het paard vaak angstig. Vooral wanneer het oogwit ook zichtbaar is. Zijn de ogen half gesloten, dan is het paard heel ontspannen. Open ogen en een gerichte blik zegt dat er iets interessants te zien is.

 

staart

© Pixabay

Staart

Veel communicatie verloopt via de staart.

 

angst

© Pixabay

De staart tussen de benen

Het paard is bang. Op dit moment is het belangrijk om je paard te kalmeren.

 

Staart hangt losjes.

© Pixabay

De staart hangt losjes

Het paard is ontspannen. Er is geen vuiltje aan de lucht.

 

staart schuin

© Pixabay

De staart hangt schuin naar beneden

Het paard is heel gespannen. Hij heeft absoluut geen vertrouwen in de situatie.

De staart zwiept.

© Pixabay

De staart zwiept heen en weer

Hij is opgewonden en enthousiast. Wanneer het naar een heftig zwiepen overgaat laat het paard zien dat hij ernstig geïrriteerd is.

 

Paardenhoofd.

© Pixabay

Hoofd

Als het paard veel met zijn hoofd schud, laat het zien dat het geïrriteerd is. Als hij zijn hoofd van je afwend, trekt iets anders zijn nieuwsgierigheid.

 

lichaamshouding

© Pixabay

Lichaamshouding

Paarden praten eigenlijk met hun hele lijf. Hoe het paard zijn hoofd en rug houdt zegt iets over hoe hij zich voelt.

Een holle rug met opgeheven hoofd.

© Pixabay

Een holle rug met opgeheven hoofd

Voor een paard is dit wel een natuurlijke houding, maar het geeft wel aan dat hij zich gespannen voelt. Als je paard deze houding aanneemt moet je iets aan die gespannenheid doen.

 

Paard met het hoofd omlaag.

© Pixabay

Met het hoofd omlaag

Dit is de meest relaxte houding van he paard. Lekker laag bij de grond met de mond om heerlijk te kunnen grazen bv. In deze stand denkt hij absoluut niet aan werken.

 

Het hoofd gelijk met de rug.

© Pixabay

Het hoofd gelijk met de rug

Je paard voelt zich ontspannen. Het is een goede houding voor aan het begin van een training.

 

Verzameld paard.

© Pixabay

Met rechte rug en opgeheven hoofd

Het paard is in deze houding verzameld. Hij draagt zijn gewicht op zijn achterbenen.

 

flamen

© Pixabay

Andere gedragingen

Het schrapen van de voorbenen zegt dat het paard zich verveelt voelt. Het kan ook een uiting zijn van pijn. Bij het opheffen van een voor of achterbeen dreigt het paard om te slaan.

Als hij zijn tanden laat zien, is dit een waarschuwing om te bijten. Het paard kan ook zijn bovenlip optrekken. Dit heet flaimen. Het paard heeft een interessante geur ontdekt die hij zo analyseert. Als je paard een beetje aan je gaat knabbelen vind hij je echt lief.

Wil je nog meer weten over paardengedrag? Kijk dan eens op deze site.

%d bloggers liken dit: