Mindset is everything.

Ik ben echt van mening, dat je je leven kunt maken of breken, met je eigen mindset. Immers door een positieve mindset, zie je de wereld beter. Maar bij mij gaat het iets verder dan dat.

Ik denk namelijk, dat je door je gedachten te beïnvloeden, je eigen leven een stuk mooier kunt maken. Alleen lijkt dat makkelijker, dan dat dat is.

 

Jouw stem.

We hebben allemaal een stemmetje in ons hoofd. En die stem is altijd aanwezig. Hij bekritiseert je, geeft je aanwijzingen en bekritiseert anderen. Al met al, die stem is er altijd. We zijn ons er alleen niet altijd van bewust. Maar deze stem, beïnvloed wel onze gevoelens en ons handelen. En door die stem, doen we niet wat we voornemen om te doen.

hersenen

Die stem is gevormd, door allerlei situaties die je tot nu toe in je leven hebt meegemaakt. Alle ervaringen die je hebt opgedaan, worden immers in je hersenen opgeslagen. Je gedachten worden gevormd, door die eerdere ervaringen die je hebt opgedaan. En alle opvattingen van mensen die om je heen leven. Je handelt puur alleen op ervaringen die jou eerder goed hebben geholpen.

 

Let op je gedachten, want ze worden gevoelens.

Let op je gevoelens, want ze veranderen in woorden.

Let op je woorden, want ze worden daden.

Let op je daden, want zij worden gewoonten.

Let op je gewoontes, want ze worden karakter.

Let op je karakter, want het word je lot.

 

Je bent niet je gedachten.

gedachten

Jij bent niet je gedachten of je stem. Deze wordt immers gevormd door alle ervaringen die je hebt opgedaan in je leven. En alle opvattingen van alle mensen om je heen.

Jij hebt gedachten, maar je bent ze niet.

Door je bewust te worden van je gedachten en ze te observeren, kun je jezelf aanleren om een keuze te maken om die gedachten op te volgen of niet. Hierdoor handel je niet meer volgens de automatische piloot. En besef je dat je een keuze hebt.

 

Je gedachten observeren.

Het gaat ongeveer zo: Je slaat je gedachten gade, je beseft dat je een keuze hebt om die gedachte als waarheid te zien of niet. Zo kun je een keuze maken om die gedachten op te volgen, of niet te volgen. Een hulpmiddel hierbij is of je je beter voelt door die gedachten. Wordt jij er beter van als jij die gedachten opvolgt, of is het totaal tegen je motivatie of doelstelling in. Meestal word je niet beter van de gedachten die je hebt.

denken

Je gedachten zijn meestal kritisch tegen je en komen vaak op als een reactie op iets wat je eng vind. Bijvoorbeeld commentaar op wat je denkt dat anderen van je vinden. Of altijd maar vertellen wat je nog allemaal moet doen. Je stem praat eigenlijk als een overbezorgde moeder. Maar het is om gek van te worden.

 

De mind.

mind

De mind wil geen verandering. Hij zit meestal het liefst in zijn eigen comfortzone. Maar als jij een doel hebt of wilt veranderen. Dan zal je eerst tot actie moeten komen en dat doe je door je gedachten het zwijgen op te leggen. Dit kun je leren door iedere keer als je je gedachten waarneemt, tegen je gedachten te zeggen “dank je voor het herinneren”. Je zal merken dat de tijd tussen je gedachten groter wordt. Helemaal stop zetten zal niet lukken. Maar je word je wel meer bewust van je eigen gedachten. En hierdoor worden je gedachten beter stuurbaar.

%d bloggers liken dit: