De invloed van de maan

Zolang de mens op aarde leeft, wordt ze al beïnvloed door de maan. In vroegere tijden was de mens zich alleen meer bewust van die invloed. Die wetenschap vervaagde door de komst van elektriciteit. De invloed van de maan tijdens verschillende maanfasen, kunnen je in het dagelijks leven helpen. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

 

maan-fasen

maanfasen

© Pixabay

Maanfasen

Maanfasen ontstaan doordat de zon de maan maar van een kant belicht. De donkere kant van de maan is dus dat deel wat niet wordt belicht door de zon. De maan draait om de aarde in ongeveer 29 dagen. Hierdoor staan ze steeds anders ten opzichte van elkaar en van de zon. In het bovenste gedeelte staat de aarde en de maan ten opzichte van de zon. In het onderste gedeelte staan alle maanfasen die wij op aarde zien. Dit is de hele maancyclus gedurende 29 dagen.

 

zonsverduistering

© Pixabay

Een zonsverduistering

Een zonsverduistering ontstaat wanneer de maan tussen de aarde en de zon staat. Hierdoor kunnen we de zon niet meer zien, behalve de corona. (de atmosfeer van de zon.)

 

 

 

maansverduistering

© Pixabay

Een maansverduistering

Een maansverduistering ontstaat wanneer de aarde precies tussen de maan en de zon staat. De maan blokkeert het zonlicht op de maan. Deze lichtstralen worden dan afgebogen. De maan krijgt hierdoor een oranje/ rode gloed. Op deze pagina staat een overzicht van alle maanfasen in 2018.

 

 

maan

© Pixabay

Elke maanfase heeft invloed op het leven op aarde.

De maan heeft invloed op het water van de aarde. Het trekt hier als het ware aan. Dit is goed aan de zee te zien met bijvoorbeeld eb en vloed. Tijdens de nieuwe en volle maan is deze kracht het sterkst. Het water komt dan hoger dan normaal. Mensen, dieren en planten bestaan voor een groot deel uit water. De kracht van de maan bereikt dus iedereen.

 

nieuwe maan

© Pixabay

Nieuwe maan:

De maan is niet te zien of je ziet een dunne sikkel verschijnen aan de rechterkant van de maan.  De maan komt op tijdens zonsopgang en gaat onder tijdens zonsondergang. Tijdens deze fase krijg je de energie van de lente. Het is een perfecte periode om iets nieuws te gaan ondernemen. In deze fase zit je meestal vol met nieuwe ideeën. In deze fase kun je ook het beste gaan zaaien. Het zaad zal dan beter ontkiemen. Zieke bomen kunnen herstellen door de bovenste takken van de boom af te zagen.

Jonge maan:

De maan is aan de rechterkant voor een kwart verlicht. De maan komt op halverwege de ochtend en gaat halverwege de avond onder. Tijdens deze fase wordt je je bewust wat je wilt. Het is een periode dat je jezelf wilt laten horen. Het zaad wat je hebt gezaaid, ontkiemd en start met groeien.

 

 

wassende maan

© Pixabay

Eerste kwartier:

De maan is aan de rechterkant verlicht. De maan komt op rond de middag en gaat rond middernacht onder. In deze fase zullen je plannen zicht makkelijk voor je uitvouwen. In deze fase kun je je ideeën vormgeven en uitvoeren. Ook kun je problemen in deze fase makkelijker oplossen. Deze fase staat voor groei.

 

wassende maan

© Pixabay

Wassende maan:

De maan is nu voor driekwart verlicht aan de rechterkant. Ze komt halverwege de middag op en gaat halverwege de nacht onder. In deze fase ga je dingen begrijpen. Je ziet waar je plannen nog tekort schieten. In deze fase kun je dat makkelijk aanpassen. Dit is ook een periode dat je je krachten opbouwt.

 

volle maan

© Pixabay

Volle maan:

De maan is nu volledig verlicht. Ze komt op rond zonsondergang en gaat onder bij zonsopgang. In deze fase zit je vol kracht en energie. Je ziet het resultaat van al je inspanningen. Tijdens deze fase trekt de maan het hardst aan het water op aarde. Hierdoor zijn sapstromen in gewassen het hoogst. Gewassen die tijdens deze fase geplukt of geoogst worden bevatten de beste voedingstoffen en zijn het sappigst. Ook heb je in deze fase meer kans op bloedverlies (menstrueren) en kun je meer last hebben van slapeloosheid.

 

 

afnemende maan

© Pixabay

Afnemende maan:

De maan is nu voor driekwart aan de linkerkant verlicht. De maan komt halverwege de avond op en gaat halverwege de volgende ochtend onder. In deze fase worden dingen afgerond. Je hebt behoefte om te delen wat je geleerd hebt of hebt meegemaakt. Tijdens de hele afnemende maancyclus kun je in de tuin je aandacht aan de wortels geven. Wortelstokken of het delen van planten in nu een geschikt moment. Ook voor het snoeien van gewassen is dit een geschikt moment, omdat de sapstromen verminderen.

 

 

afnemende maan

© Pixabay

Laatste kwartier:

De linkerhelft van de maan is nu verlicht. De maan komt op rond middernacht en gaat onder rond de middag. In deze fase overdenkt je je persoonlijke groei. Dit is een goed moment om beperkende denkbeelden los te laten.

 

Asgrauwe maan:

De maan is nog voor een klein deel aan de linkerkant te zien en wordt steeds kleiner. De maan komt halverwege de nacht op en gaat halverwege de middag onder. In deze fase kom je tot rust. Je kunt in deze fase heel makkelijk opruimen en schoonmaken.

%d bloggers liken dit: