Het KWPN paard.

Het KWPN-paard is een Nederlands gefokt sportpaard. Het paard scoort hoog op internationaal niveau. Deze paarden worden gefokt om een mooi uiterlijk en hun prestaties. Deze paarden zijn bereid om te werken en zijn ook erg betrouwbaar. Dit komt omdat de KWPN fokt met paarden die geschikte karaktereigenschappen hebben.

 

De KWPN:

KWPN staat voor Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland. Het is een Nederlandse fokkerij-organisatie voor spring- en dressuurpaarden, tuigpaarden en Gelderse paarden. Vanaf 1887 begon de KWPN met het inschrijven van veulens in het stamboek. Het hanteert een open stamboek waardoor uiterlijke kenmerken sterk verschillen.

Ras:     Warmbloed

Herkomst:       Nederland

Stokmaat:       158-178 cm

Uiterlijke kenmerken:         Verschillende kleuren en afmetingen.

De vier fokrichtingen.

Het KWPN paard wordt onderverdeeld in 4 fokrichtingen:

  • Rijpaard
  • Springpaard
  • Tuigpaard
  • Gelders paard

 

Het KWPN rijpaard:

sportpaard

Het KWPN rijpaard wordt gefokt om hoog in de sport te kunnen presteren. Ze hebben een mooi en elegant uiterlijk. Daarnaast zijn ze bereid om te werken, betrouwbaar en intelligent. Sinds 2009 heeft de KWPN het beste dressuurpaardenstamboek.

 

Het KWPN springpaard:

springen

Het KWPN springpaard wordt gefokt om hoog in de sport te kunnen springen. Naast een mooi uiterlijk hebben ze een soepel bewegingsmechanisme. Hiernaast hebben ze plezier in het springen, zijn betrouwbaar en intelligent. De KWPN heeft al sinds 2003 het beste springpaardenstamboek.

 

Het KWPN tuigpaard:

Het KWPN tuigpaard wordt gefokt om op concoursen te presteren met aan aangespannen tuig. Deze paarden hebben een krachtige achterhand en draven met veel zweefmomenten. Het voorbeen zetten ze ver vooruit.

 

Het Gelders paard:

Het Gelders paard komt voort uit het traditionele Gelderse type. Het is een paard wat aan veel wensen kan voldoen door zijn veelzijdigheid.

De KWPN heeft een eigen website, waar je nog meer informatie kunt vinden.

 

Witje is ons eigen KWPN paard.

Nooit gedacht dat ik ooit een eigen paard zou krijgen. Maar vorig jaar is die wens dan toch uitgekomen. Witje is ons eigen KWPN paard. Zijn geboortebewijs ziet er zo uit:

kwpn-witje

 

 

 

 

Witje heeft officieel Useful Fortuna, maar Witje is zijn roepnaam.

 

kwpn paard

%d bloggers liken dit: