Kruiden kweken met een kalender.

Als het nieuwjaar is geweest begint het bij mij al te kriebelen. Ieder jaar weer. Ik heb namelijk een behoorlijke plantentik. Ik hou van zaaien en planten kweken. Ik houd vooral van planten die ik zelf kan gebruiken in de keuken. En wat is er nou heerlijker dan eten van de kruiden uit je eigen tuin of balkon? Je maakt ieder gerecht met kruiden speciaal. En het smaakt extra lekker als je zelf al die kruiden hebt gekweekt.

In maart begin ik altijd met voor zaaien. Ik laat de kruiden dan binnen of in een kas ontkiemen. Als de plantjes dan groot genoeg zijn, dan verpot ik ze. Sommige kruiden zaai ik rechtstreeks in de tuin. Weet je niet wanneer je bepaalde kruiden binnen of buiten kunt zaaien? Gebruik dan mijn handige De kruiden zaai en oogst kalender. Je kunt hem gratis downloaden.

 

kruiden zaaien.

© Pixabay

Kruiden selecteren.

Maak voor jezelf een lijstje met welke kruiden je wilt kweken. Hou hierbij rekening met de ruimte die je hebt. Als je alleen een balkon tot je beschikking hebt, kun je alleen maar kruiden kiezen die je in potten kunt kweken. Als je een ruime pot kun neerzetten, kun je toch heel wat plantjes kwijt.

Bij de keuze hou je ook rekening met de gerechten die je graag op tafel zet. Het is zonde van de moeite, als de helft van de oogst kan worden weggegooid. Je kunt ook voor kruiden kiezen omdat je graag vlinders en bijen in de tuin wilt hebben. Veel kruiden zijn vlinder en bijen lokkend.

 

vlinderlokkende kruiden

© Pixabay

Lokkende kruiden zijn bijvoorbeeld:

  • Anijs
  • Basilicum
  • Bieslook
  • Citroenmelisse
  • Lavendel
  • Oregano
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Tijm
  • Venkel

 

grote zaden

© Pixabay

Opkweken uit zaad.

Om het zaad te laten kiemen, moet aan een aantal basisvoorwaarden worden gedaan. Je moet weten wat de juiste grondsoort is. De hoeveelheid water die je moet geven. Hoeveel warmte en licht de planten nodig hebben. En wanneer het beste tijdstip is om te planten. Raadpleeg hiervoor mijn kruiden zaai en oogst planner.

Door binnen huis te zaaien, kun je veel vroeger inzaaien. Tegen de tijd dat de plantjes verpot kunnen worden, is het buiten vaak de gewenste temperatuur voor de planten.

 

 

zaaien in potten

© Pixabay

Zaaien in potten.

Grote zaden kun je meestal al in een potje zaaien. Je vult en klein potje met potgrond. Je strijkt hierna de grond glad. Vervolgens maak je de grond goed vochtig. Je prikt dan met je vinger of een stokje een gat (of meerdere gaatjes) in de grond. Bedek het dan met nog een klein beetje potgrond. Schrijf op een labeltje wat je hebt gezaaid en de datum. Steek het labeltje in de pot. Doe het potje dan in een boterhamzakje en knoop dit bovenin dicht. Kijk elke dag of het zaad al wil ontkiemen.

Peterselie en bieslook bijvoorbeeld kun je ook direct in een daarvoor bestemde pot zaaien. Je hoeft dan de plantjes niet te verspenen als ze groter zijn. Je hoeft alleen hier en daar iets uit te dunnen om de plantjes ruimte te geven.

 

kweekkas

© Pixabay

Zaaien in zaaibakken.

Kleinere zaden kun je beter in regels zaaien. En dat gaat dan het makkelijks in zaaibakken. Je vult de zaaibak met potgrond en strijkt dan het oppervlakje glad. Vervolgens maak je de grond nat met water. Dan maak je met je vinger of een stokje een streep in de aarde. Eventueel kun je meerdere strepen naast elkaar zetten. Als er maar minimaal 5 tot 7 cm tussen zit. Dan zaai je het zaad in de regels. Bedek het dan met nog een dun laagje potgrond. Schrijf op een label de datum en wat je hebt gezaaid. Steek het labeltje dan in de zaaibak. Dek de zaaibak af met glas en een krant. Hierdoor blijft het donker. Kijk dan elke dag of het zaad al gaat ontkiemen. Wanneer het zaad ontkiemd kan de krant en het glas eraf blijven.

 

lavendel

© Pixabay

Zaaien in de tuin.

Je kunt op de gewenste tijd ook de kruiden direct ter plaatse zaaien. Je maakt de plaats waar je wilt gaan zaaien onkruid vrij. Vervolgens maak je de ruimte glad met een hark. Zaai met 10 cm tussenruimte bij grote zaden, en in regels bij klein zaad. De afstand tussen de regels moet minimaal 10 cm zijn.

kruiden klaar om te verspenen

© Pixabay

Verspenen.

Wanneer na de eerste kiemblaadjes de echte blaadjes verschijnen, kun je je gezaaide plantjes verspenen. Je vult eerst een pot met potgrond. Hierna maak je de grond vlak. Maak voorzichtig in het midden een gat. Het gat moet zo groot zijn als de wortels nodig hebben. Je haalt nu voorzichtig het tere plantjes uit de aarde, met alle wortels van de plant. Vervolgens druk je de wortels in de grond en druk je rondom voorzichtig iets vast. Vul je potje verder bij met potgrond. Hierna geef je het plantje water. Nu kun je het plantje langzaam aan de temperatuur buiten laten wennen. Zet het plantje daarom in een buitenkasje. Op mooie dagen kun je dan de deuren van de kas open zetten. Na 3 weken kunnen ze echt naar buiten. De plantjes zijn dan afgehard. Wanneer de wortels onder het potje uitgroeien is het weer tijd om te verpotten.

koreander

© Pixabay

Zaad bestellen.

Ben je net zo enthousiast als mij geworden? En wil je weten waar je kwalitatief zaad kunt kopen? Kijk dan eens bij de onderstaande webwinkels.

%d bloggers liken dit: