Hygge, de Deense kunst van het leven

Meik Wiking, 2016

 

Meik Wiking is CEO van het Happiness Research Instituut in Kopenhagen. Hij is de schrijver van “Hygge, de Deense kunst van het leven.” Denemarken blijkt een van de meest gelukkigste landen te zijn. Volgens Meik Wiking komt dit door Hygge. Een woord wat veelvuldig in Denemarken wordt gebruikt. Hygge betekent zoiets als gezelligheid. Maar het omvat zoveel meer, dan wat gezelligheid aan betekenis is. Het is een manier van leven. Het gaat bij de Denen om gezelligheid met vrienden, samen zijn en gelukkig zijn. Het zijn de kleine momenten van geluk.

haardvuur

 

Het zijn fijne momenten bij een knisperend haardvuur en warme chocolade. Momenten van een avond met een boek op de bank, waarbij je warm word gehouden met een heerlijke deken. Momenten van gezellig samen zijn met vrienden. De momenten die we vaak door een druk bestaan als eerste schappen. Terwijl we eigenlijk dit soort momenten moeten koesteren.

 

Hygge.

Hygge is eigenlijk niet met een ander woord te vergelijken. Maar gezelligheid komt in de buurt. Samen met comfort, warmte, sfeer en samen zijn, wordt gezelligheid, Hygge.

gedekte tafel

 

Hygge omvat meerdere factoren:

  1. Sfeer: Sfeer wordt vooral bepaald door licht. De Denen gebruiken veel kaarsen. Kaarsen geven sfeer en warmte, wat belangrijk is om Hygge te ervaren. Een open haard of vuurplaats is ook zo’n gevoel om in de Hygge sfeer te komen.gezelligheid hygge
  2. Aanwezigheid: Aanwezig zijn in het moment is belangrijk. Mindfulness is hygge.
  3. Plezier: Het zijn die momenten van puur gelukkig zijn,
  4. Gelijkheid: Het omvat die momenten, waar het er niet toe doet wie of wat je bent. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je eigenlijk bent. Je bent gelijk aan elkaar.
  5. Dankbaarheid: Het zijn de momenten waar je dankbaar voor bent. Momenten die je koestert.
  6. Harmony: Om een sfeer van Hygge te benaderen is harmonie met elkaar en de omgeving nodig. Er moet een ontspannen sfeer zijn.
  7. Troost: Troost kun je vinden in elkaar. Maar ook in de vorm van lekker eten. Eten waar de tijd voor is genomen om te koken is Hygger. Troost kan ook in de vorm van warmte. Warme sokken of een heerlijke deken op de bank hoort hier ook bij.gebak
  8. Waarheden: Je hoeft jezelf niet voor te doen als iemand anders.
  9. Saamhorigheid: Gezellig samen zijn met vrienden brengt saamhorigheid. Een hygge gevoel.
  10. Shelter: Een gezellig samen zijn met vrienden in een hut in het bos is hygge.

 

warme chocolademelk

 

In dit inspirerende boek beschrijft Meik Wiking alle stappen die nodig zijn om een meer hygge leven te leiden. Echt een aanrader!

%d bloggers liken dit: