Hardlopen
Vanwege mijn baan als ic-verpleegkundige, ben ik deelnemer van het reanimatieteam. Minimaal een keer per jaar krijg je hier een training voor. Dat was vandaag. Tijdens die training viel me op dat mijn conditie niet is om trots op te zijn. Mijn besluit staat vast om daar iets aan te doen. En hoe kan je beter aan je conditie werken dan met hardlopen.
In het verleden, zo’n twee jaar terug, was ik regelmatig aan het hardlopen. Op de een of andere manier is dat verslapt. Maar ik blijf het een mooie sport vinden. En daarin blijk ik niet de enige te zijn. Want hardlopen doet tegenwoordig bijna iedereen. Maar hoe kun je blijven hardlopen zonder in dezelfde valkuil van verslapping te vallen?
Stel je zelf een doel.
Het is belangrijk als je begint met hardlopen, dat je een doel voor ogen hebt. Wil je graag afvallen? Of wil je graag 5 kilometer gaan lopen in een half uur? Voor ieder doel heb je weer andere hardloopschema’s.
Als je wilt afvallen dan is het belangrijk dat je hartslag niet boven 60% van je maximale hartslag komt. Je maximale hartslag is ongeveer 220 – je leeftijd. Je gaat pas vetten verbranden in deze hartslagzone.
Wanneer je een beginner bent heb je ook een ander schema nodig. Je anaerobe verbranding ligt hierbij op 80% van je maximale hartslag. Kom je boven deze drempel, dan krijg je door de vorming van melkzuur (lactaat), meer last van verzuring.
Kies aan de hand van jouw doel een schema. Je kunt kiezen voor schema’s voor 2 of 3 keer per week. Doe vooraf aan je training een goede warming up en naderhand een cooling down.
Bouw langzaam op.
Loop in het begin niet te hard van stapel. Jouw lichaam moet eerst nog aan het hardlopen wennen. Je longen, bloedsomloop, pezen en spieren zijn nog niet gewend om zo belast te worden. Hou ongeveer 1 a 2 maanden aan om je lijf aan hardlopen te laten wennen. Anders is de kans op een blessure groter. Hardlopen is gezond. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat teveel hardlopen niet gezond is. Wil je hierover meer weten? Kijk dan op deze site.
Hardlopen met een app.
Er zijn tegenwoordig heel veel apps die hardlopen makkelijker en leuker maken. Met zo’n app. kun je eigen trainingen bijhouden. In combinatie met een hartslagmeter maak je je training helemaal compleet.
Hardloopschoenen zijn echt belangrijk.
Natuurlijk zijn goede schoenen echt een eerste vereiste. Zonder goede schoenen krijg je eerder last van knieën of andere klachten. Wanneer je naar hardloopschoenen op zoek gaat, zal je merken dat je een wereld aan keuze hebt. Het is begrijpelijk dat je dan door de bomen het bos niet meer ziet. Laat je dan adviseren door een gespecialiseerde hardloopwinkel. Daar kunnen ze een video van jouw loopstijl en voetafwikkeling opnemen. Aan de hand daarvan kunnen ze je een advies geven welke schoenen voor jou geschikt zijn.
Geschikte kleding.
Draag de juiste loopkleding die geschikt is voor hardlopen. Er is niks vervelender dan schurende kleding die niet lekker zit. Het hindert dan je training. Draag in de winter bv. Een muts om warm te blijven. Denk ook aan goede reflectie in het donker. Veiligheid gaat boven alles.
En verder.
Drink voldoende water, om je lichaam te blijven hydrateren. Eet daarnaast voldoende groente en fruit. Zorg voor voldoende inname van koolhydraten, eiwitten en vetten.
Wil je meer trainingstips? Kijk dan eens op deze site.
Goed bezig Esther. In mijn ogen is het stellen van het juiste doel een grote uitdaging. Zelf stel ik me geen concreet doel meer daar mijn lichaam iedere dag in een andere staat is en ik mijn doel zal moeten bijstellen. Abstract gesproken probeer ik voor iedere training terug te keren naar mijn kern van waaruit ik me zacht maak en van daaruit start ik mijn training waarbij ik voor dat moment het optimale uit mijn lichaam probeer te halen. Het enige doel wat ik me stel is dat ik iedere dag minimaal één uur vrij maak om mijn lichaam te onderhouden, wat een levenswijze is geworden. Zo lang als ik dit vol hou is mijn doel bereikt en kan ik met meer energie en minder weerstand van de dag genieten met alles wat ik doe. Ik ben het dan ook helemaal met je eens dat een mens reëel moet zijn in het stellen van doelen, wat zoals ik al zei in mijn ogen een grote uitdaging is, keep moving…
Wow John, dat is super motiverend. Iedere dag een uur, dat is echt goed. Bij mij lukt dat niet altijd. Keep on moving to!