Voor dit artikel over grondwerk, laat ik een deskundige aan het woord. Virginia van Equine motion, weet als geen ander wat grondwerk is. Vandaag legt ze uit wat grondwerk precies inhoudt en waarvoor grondwerk zo belangrijk is.

Waarom is grondwerk met je paard belangrijk?

Waarom zou iedereen grondwerk met zijn paard moeten doen? Die vraag krijgen we geregeld.
Om dit te beantwoorden zullen we eerst uitleggen waarom het zo belangrijk is om een paard recht te richten!
Een paard is van nature scheef, zowel horizontaal als verticaal. Het paard loopt van nature op zijn voorhand, wat betekent dat zijn lichaamsgewicht 2/3 op de voorbenen rust. Dit is in de natuur geen enkel probleem en juist goed, omdat het paard een vluchtdier is en hierdoor sneller kan vluchten. Echter als een ruiter op het paard zit, komt het ruitergewicht daar ook nog eens bij en dan wordt het verhaal anders… Het paard wordt door de ruiter nog meer uit balans gebracht en de voorbenen worden nog zwaarder belast. Dit geeft een verhoogde kans op blessures en kan in een latere fase sneller bijv. artrose ontwikkelen door de overbelasting. Dit willen we niet!

Rechtrichten dus!

Daarom is het echt noodzaak om het totale gewicht te verdelen over 4 paardenbenen. Dit wordt rechtrichten genoemd. Met rechtrichten streven we in 1e instantie naar een totale verdeling van de balans (gelijkwaardige gewichtsverdeling). In een later stadium van de ontwikkeling willen we het gewicht naar de achterhand verplaatsten (zgn. het paard gaat ‘zitten)’. De achterbenen worden dan meer belast dan de voorbenen. Dit is goed omdat de achterhand v.h. paard veel sterker is dan zijn voorhand. Tijdens het grondwerk wordt alleen stemhulp, lichaamshouding of een aanwijsstokje gebruikt. Rechtrichten is dus noodzakelijk om het paard zowel verticaal als horizontaal in balans te brengen en een vereiste om het paard correct te laten ontwikkelen! Om een paard de juiste start te geven, beginnen we bij voorkeur met grondwerk c.q. werken aan de hand en niet door er meteen op te gaan zitten. Daardoor voorkomen we extra belasting van het paard.

Voordelen van rechtrichten

1.      Geen extra gewicht is het nut van werken aan de hand. Het paard vindt het al moeilijk genoeg om zijn eigen lichaamsgewicht in balans te krijgen. Dan wil je geen extra ballast aan ‘m geven door je eigen gewicht daar nog eens bij op te tellen. 2.      Doordat de begeleider er dicht naast loopt en allerlei oefeningen met het paard doet wordt er veel vertrouwen opgebouwd tussen paard en begeleider. Tijdens het grondwerk wordt alleen stemhulp, lichaamshouding of een aanwijsstokje gebruikt. De relatie tussen het paard en de ruiter wordt steviger, verbetert en onderling is er meer vertrouwen. 3.      Doordat het paard zelf zijn balans moet zoeken leert hij hoe hij zijn lichaam moet gebruiken. Er wordt bij rechtrichten geen dwang van benen en zweep gebruikt waardoor het vertrouwen in de begeleider (zie punt 2) wordt opgebouwd. Hierdoor bereik je bij het paard een grote zelfverzekerdheid en creëer je een werkwillig vrolijk paard. 4.      Doordat er veel aan de lengtebuiging gewerkt wordt, wordt het paard soepel in zijn hele lichaam (wervelkolom, spieren, pezen, banden). Dit helpt mee om zijn balans beter te verdelen en leert het paard vanzelf voorwaarts neerwaarts te gaan, zijn hoofd-hals houding zelf te dragen en het achterbeen treedt dan uiteindelijk onder. 5.      Het paard leert alle oefeningen (schouder binnenwaarts- of buitenwaarts, wijken, traver, renver, piaffe) zonder ruiter op de rug en kan zichzelf uitbalanceren. Dit helpt enorm als de ruiter erop gaat zitten. Het paard kent alle oefeningen al, dus onder het zadel gaat alles vele malen makkelijker. 6.      Het voordeel van ernaast lopen is dat de begeleider niet alleen voelt, maar ook kan zien, hoe het paard loopt. Zien hoe het paard loslaat, draagt, hoe de beenzetting is, hoe de hoofd hals houding gehouden wordt (bijv. kantelt het hoofd etc.). Aan de hand van deze waarnemingen kan een ervaren begeleider het paard corrigeren. Dit grondwerk werkt dus zeer preventief. Nog voordat blessures kunnen ontstaan door verkeerde belasting, kan je ze al corrigeren. Tevens is grondwerk de ideale training voor herstel na blessures, mits correct uitgevoerd natuurlijk en ter revalidatie. 7.      Dit punt spreekt voor zich n.a.v. de bovenstaande tekst. Het paard blijft veel langer lichamelijk en geestelijk gezond. 8.      Je kan bij slechter weer ook lekker doortrainen zonder dat je dure zadel natregent. Bovendien geeft dit afwisseling in je wekelijkse trainingsschema, waardoor je je paard weer mentaal fris houdt. 9.      Als laatste is grondewerk en rechtrichten bovendien zeer leuk om te doen!

Meer weten over rechtrichten

Ongetwijfeld zullen we nog een aantal punten van de ZIN van werken aan de hand zijn vergeten op te sommen. Persoonlijk kunnen we geen negatieve punten noemen….  Het is natuurlijk wel belangrijk dat het correct wordt uitgevoerd en je het paard op het juiste tijdstip beloont. Het werken aan de hand volgens de klassieke rijkunst heeft een zeer gedoseerde en logisch opbouwend trainingsschema, is uw interesse gewekt en wilt u hier meer over weten dan kunt u terecht bij Equine-Motion. Je kunt met al je vragen bij ons terecht. Ik geef ook lessen in het rechtrichten. Kijk dus voor meer informatie op mijn website.
%d bloggers liken dit: