Goudsbloem.

Goudsbloemen zijn prachtige bloemen die rijkelijk in de zomer bloeien. Goudsbloem is niet alleen prachtig om te zien, het heeft ook nog eens medicinale eigenschappen. Je kunt van de bloemen heel makkelijk een medicinale olie maken. De olie bevat anti- bacteriële eigenschappen en is goed voor de huid.

 

Goudsbloem – Calendula Officinalis.

Goudsbloemen zijn een winterharde eenjarige plant. De plant geeft mooie oranje gele bloemen van juli tot oktober. Calendula houd van de zon, dus plant hem op een warm en zonnig plekje. Als de bloem is uitgebloeid, vormen de zaden die gebruikt kunnen worden voor volgend jaar. Uit zaad groeit in het voorjaar weer nieuwe planten.

goudsbloemen

Het maken van een medicinale olie.

Voor het maken van medicinale olie worden de gedroogde bloemen van de goudsbloem gebruikt. De goudbloemen worden geplukt als de bloemen rijp zijn. Leg de bloemen op bakpapier iets uit elkaar en laat ze drogen op een koele maar donkere plaats. Als de bloemen droog zijn, kun je ze bewaren in een schone pot. Zo kun je ze op een later moment gebruiken.

goudsbloem

 

Ingrediënten:

  • 25 gram gedroogde goudsbloemen
  • 4 dl olijfolie
  • Een pan
  • Een iets kleinere pan

 

Bereidingswijze:

au bain marie koken

Zet water in de grote pan op en laat dit koken. Doe als het kookt de kleinere pan op de grotere pan zodat je au bain-marie kunt koken. Doe de gedroogde goudsbloemen in de bovenste pan en giet er de olijfolie bij. Laat de olie en de goudsbloemen langzaam warm worden en roer regelmatig om. Als de olie zo’n 80 tot 90 graden is zet je het vuur uit. Laat de oplossing 2 uur afkoelen. Roer af en toe in het mengsel.

olie zeven

Na 2 uur giet je de olie af en knijp je de kruiden uit. Giet de olie in een schone pot. De olie is 12 maanden houdbaar. Schrijf op een etiket de naam van de olie en de datum van houdbaarheid. Zet de pot op een donkere en koele plaats weg.

calendula olie

Calendula wordt gebruikt ter behandeling van huidbeschadiging. Het heeft wond helende eigenschappen. Daarnaast heeft Calendula een anti microbiële werking en is het ontstekingsremmend.

Het gebruik tijdens zwangerschap of lactatieperiode wordt afgeraden.

Wil je meer over et gebruik van Calendula officinalis weten? Kijk dan eens op deze of deze site.

%d bloggers liken dit: