Gelukkig zijn

Gelukkig zijn, wie wil dat nou niet. In Nederland zijn 9 op de 10 mensen gelukkig, volgens cijfers van het CBS. Uit recent onderzoek is aangetoond dat geluk voor 50 % maakbaar is. Je hebt je geluk dus voor een groot deel zelf in de hand. Maar hoe dan? In dit blog ga ik dieper op maakbaar geluk in.

geluk

© Pixabay

 

Geluk

Geluk is een bepaald gevoel, dat een blije, euforische staat oplevert. Dit komt omdat als je je gelukkig voelt, je in je hersenen bepaalde stofjes aanmaakt. De zogenaamde endorfines. Endorfines zijn stofjes die je hersenen dat geluksgevoel geven. Dat maakt waarom jij je gelukkig voelt.

Geluk is niet voor iedereen hetzelfde. Waar de een gelukkig van wordt, hoeft niet voor een ander te werken. Maar over het algemeen hebben invloeden van buitenaf daar wel invloed op. Zo heeft je gezondheid of welbevinden, een grote invloed op je geluksgevoel. Evenals of je een relatie hebt en of je werkt. Maar dit bepaald dus maar zo’n 50% van je geluksgevoel.

 

happiness

© Pixabay

 

Action for happiness

Naar geluk wordt veel onderzoek gedaan. Er zijn inmiddels meerdere organisaties die zich speciaal richten op geluk. Een daarvan is Action for happiness. Dit is een organisatie die zich als doel heeft gesteld om mensen gelukkiger te maken. Meer informatie over deze organisatie kun je hier vinden.

 

happy

© Pixabay

 

10 factoren voor geluk

Action for happiness doet onderzoek naar dat geluksgevoel. Deze organisatie geeft aan dat er 10 factoren zijn die je geluk kunnen beïnvloeden. Deze punten zijn gemakkelijk te onthouden door de woorden: “GREAT DREAM”:

  • G = Giving ( Iets voor iemand anders doen, of iets geven)
  • R = Relating ( Contact maken met andere mensen)
  • E = Exersise ( Goed voor je lichaam zorgen)
  • A = Awareness ( Leef een bewust leven)
  • T = Trying out ( Blijf nieuwe dingen leren)
  • D = Direction ( Heb doelen om naar toe te werken)
  • R = Resilience ( Manieren vinden om je veerkracht te herstellen)
  • E = Emotions ( Bekijk dingen van de positieve kant)
  • A = Acceptance ( Wees comfortabel met wie je bent en hoe anderen zijn)
  • M = Meaning ( Wees een deel van het grotere geheel)

Dus als je invloed wilt uitoefenen op die 50% van dat maakbare geluk, dan zal je iets in deze 10 factoren moeten veranderen. En Action for happiness heeft daar vele voorbeelden van op zijn site. Deze 10 factoren zijn ook uitgewerkt in een gids, die je hier kunt downloaden.

gelukkig

© Pixabay

 

Het belang van geluk

Het is belangrijk om gelukkig te zijn. Mensen die gelukkig zijn hebben meer positieve effecten van hun geluk. Gelukkige mensen zijn slimmer en creatiever. Ze zijn ook vaak succesvoller. Gelukkige mensen hebben meer vrienden en sociale contacten. En leven vaak gezonder en langer. Ook heeft geluk invloed op je immuunsysteem waardoor je minder snel ziek wordt. Door gelukkig te zijn maak je de wereld en je eigen wereld dus een stuk mooier.

%d bloggers liken dit: