Een frontriem.

Een frontriem voor een paard is een onderdeel van het hoofdstel. De frontriem is de riem die over het voorhoofd loopt van het paard. Normaal zijn deze frontriemen van leer gemaakt en zien ze er vaak nog wat saai uit. Maar wanneer je hem zelf maakt kun je hem zo maken als je zelf wilt.

Je kunt hiervoor een oude frontriem gebruiken, maar je kunt ook heel goed de frontriem zelf maken. Ik heb een oude frontriem gerestyled. Maar je kunt ook gewoon een stuk stof op maat naaien en daar mee verder aan de slag gaan.

 

Benodigdheden.

  • Oude frontriem
  • Stukje lint
  • Kralen
  • Kralenbord
  • Visdraad
  • Schaar
  • Lijm

 

Stap 1.

oude frontriem

 

De frontriem die ik heb gebruikt zag er niet heel mooi meer uit. Op de frontriem waren glitters geplakt, maar veel glitters waren er al vanaf gevallen. Als eerste heb ik dus de frontriem ontdaan van alle oude glitters.

 

schoongemaakt

 

 

Stap 2.

lint knippen

 

Vervolgens heb ik een stuk lint gebruikt. Dit stuk heb ik eerst op maat geknipt. Het stuk lint hoef je nog niet vast te lijmen, omdat de kralen hier nog aan genaaid worden.

 

Stap 3.

meten

 

Kies nu een aantal kralen uit die je mooi vindt. Op het kralenbord teken je af hoe groot je kralenketting moet worden. De kralen die je hebt uitgezocht leg je dan in het gewenste patroon op je kralenbord. Wanneer je tevreden bent over je patroon ga je naar de volgende stap.

 

patroon leggen

 

 

Stap 4.

vastnaaien

 

Neem nu het visdraad bij de hand. Begin in het midden van het lint. Maak een knoop in het uiteinde van de draad en rijg dan de draad door het lint. Rijg dan de kraal eraan en naai die in het midden vast. Werk van binnen naar buiten. Zo rijg je de tweede kraal aan het lint totdat je aan het einde bent van je patroon. Werk dan weer vanaf het midden naar buiten toe, aan de ander kant van de frontriem.

 

Stap 5.

lijmen

 

Als de eerste rij kralen op het lint zitten smeer je beide delen in met lijm. Dus de frontriem en de lint aan de achterkant. Laat de lijm even drogen en plak dan beide delen aan elkaar vast.

 

geplakt

 

 

Stap 6.

van dichtbij

 

De punt van het patroon kan nu met visdraad aan elkaar gemaakt worden. Begin met de kraal in de punt. Haal hier een visdraad doorheen en laat de kraal uitkomen in het midden van het visdraad. Maak nu een knoop in de draad. Rijg vervolgens nog een kraal erboven. Haal beide draden door de kraal. Heen en weer. Leg hierna weer een knoop in de draad. Rijg vervolgens nog een kraal erop. Maak weer een knoop en knoop dan die kraal aan de kralenrij op de lint. Zorg dat je die vastmaakt aan de middelste kraal. Rijg vervolgend de rest van de rij kralen aan de draad en knoop deze een voor een weer aan de kralenrij op het lint. Als je alle kralen het gehad, werk je de uiteinden van de draden netjes weg.

 

de punt

 

Nu heb je een super gave frontriem, die nergens te koop is en super voordelig is.

%d bloggers liken dit: