Fotograferen.

Met het maken van foto’s heb ik echt de smaak te pakken gekregen. Wat ben ik blij, dat ik nu eindelijk een goede camera heb aangeschaft. Nu kan ik eindelijk eens goed leren fotograferen. Ik probeer steeds vaker ook van de automatische instellingen af te gaan. En af en toe zit er dan een foto bij die echt is gelukt. Maar dat is nog wel vaak meer geluk dan wijsheid.

Achter het fotograferen zit een behoorlijke studie. Het duurt even voordat je je camera echt begrijpt. Maar ik wil echt vol blijven houden om dit te kunnen leren. Misschien zijn er onder de lezers van jullie wel leuke tips om uit te proberen. Ik sta echt overal voor open.

 

witje

© heyesther

Fotografie.

Fotografie zal dus een regelmatig terugkerende topic zijn op heyesther.nl. Ik heb iedere derde donderdag van de maand, fotografie als topic ingepland. Fotografie is door het tv programma, het perfecte plaatje, bij veel mensen gaan leven.  Mensen zijn hierdoor geïnspireerd geraakt, om zelf aan fotografie te gaan doen. En de reden, dat ik dus maandelijks een topic wil laten terugkeren, is dat we van elkaar kunnen leren.

 

handleiding

© Pixabay

Het leren kennen van de camera.

Na een grondige bestudering van de handleiding ben ik heel wat wijzer geworden over alle knopjes. Het is echt belangrijk om je eigen camera goed te leren kennen. Dus stap voor stap ben ik eerst alle knopjes uit de handleiding nagegaan. Op advies van mijn dochter, heb ik mijn type camera ingetypt op YouTube. Daarna kwam er nog meer informatie beschikbaar voor mijn type camera. Er zijn fotografen die manuals online zetten om je camera beter te leren kennen. Zo kwam ik erachter dat er (bijna voor elk type camera wel zo’n manual te vinden is. En naast handleidingen zijn er ook andere video’s te vinden, waardoor je het fotograferen beter onder de knie gaat leren krijgen.

 

camera instellingen

© Pixabay

En nu in de manuele stand.

Als je van de automatische instellingen wilt, moet je veel kennis over het zelf instellen gaan leren. Er komen dan kreten als ISO, sluitertijd en diafragma om de hoek. Deze 3 elementen bepalen namelijk de sfeer van de foto, naast natuurlijk de compositie.

ISO waarde

Met de ISO waarde stel je de gevoeligheid voor het licht in. Hoe lager de ISO waarde is die je instelt, hoe meer licht er aanwezig is. Bij minder licht stel je dus een hogere ISO waarde in. De camera wordt dan wel meer gevoelig voor ruis.

sluitertijd

De sluitertijd van je camera stel je de snelheid in waarmee de camera de foto maakt. Hoe hoger het getal achter de komma, hoe sneller de sluiter gaat. Snelle objecten kun je met een snellere sluitertijd meer scherp maken. Er komt dan alleen ook minder licht binnen op de sensor. Bij een langere sluitertijd blijft de sluiter langer open en vangt de sensor dus ook meer licht. Maar snelle objecten zijn dan onscherper, en laten dan een beweging op de foto zien.

Diafragma

Bij het instellen van het diafragma kun je de scherpte en diepte van de foto bepalen. Als je een lage instelling van je diafragma neemt in de achtergrond van de foto meer wazig. Hierdoor is het onderwerp van de foto meer duidelijk.

Deze drie elementen samen bepalen wat je met de foto wilt laten zien. Maar in het begin duizelen deze drie dingen enorm. En dat is dus een kwestie va veel oefenen en doen.

pinterest

© Pixabay

Pinterest.

Als je van je automatische instellingen wilt, kun je ook veel hebben aan Pinterest. Ook hier kun je allerlei handige tips vinden als het om fotografie gaat. Er zijn ook op Pinterest veel handige zakkaartjes te vinden, waarop je die drie elementen handig kunt teruglezen. En ook als het gaat om ideeën voor een compositie, is Pinterest een handige website. Voor je het weet loopt je hoofd over met dingen de je graag wilt uitproberen.

Misschien lees je dit bericht en heb je ook een superhandige tip. Vergeet dan niet om even een reactie achter te laten.

%d bloggers liken dit: