Nieuw jaar, nieuwe doelen.

Met een nieuw jaar in het vooruitzicht, krijg ik weer de kriebels om nieuwe doelen te stellen. De donkere dagen met sfeervol kaarslicht, laten je nou eenmaal dieper naar binnen kijken. Maar misschien is het ook wel, het gevoel van opnieuw beginnen, in het nieuwe jaar. Nieuwe kansen, nieuwe ideeën. Een nieuwe start.

Laten we dan ook vooral van dat gevoel gebruik maken. Want waarom ben je anders hier op aarde? Zonder doelen te stellen zal je nooit je dromen waar maken. En dat is jammer, want jouw dromen voegen iets toe aan deze wereld. Hoe klein dat ook mag zijn. Dit blog helpt je om je nieuwe doelen krachtig neer te zetten. Zodat de kans van slagen, vele malen groter zal worden.

 

Goal setting.

Als je bij google de zoekterm goal setting intypt krijg je ongeveer 17.200.000 resultaten. In de top 10 van deze resultaten gaan bijna alle artikelen over het stellen van doelen via de SMART methodiek. En dan is niet vreemd, want SMART is een krachtige methode om je doelen te formuleren.

 

smart

 

In mijn eerste blogbericht heb ik deze methode ook al aangehaald. Dit kun je hier nog eens nalezen. In het kort uitgelegd staan de letters voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Met een SMART doelstelling geef je aan wat je wilt bereiken. Maar ook op welke manier en wanneer. Door goede voornemens op een SMART manier te formuleren vergroot je dus je kans van slagen.

 

SMARTER.

Eigenlijk moeten we onze doelen SMARTER maken. We voegen aan SMART dus twee letters toe. De E staat dan voor Evaluatie en de R voor Reviseer, ofwel herzie en pas aan. Met dat laatste begint het proces opnieuw. Hierdoor blijf je je doelen aanpassen en herzien. Kijk ook eens op deze site.

 

doelen stellen

 

 

Schrijf je doelen op.

Schrijf je doelen volgens de SMARTER methode op. Dit helpt je om je doelen helder te krijgen. Een heldere doelstelling helpt om een betere intentie neer te zetten. Wanneer je je doelen helder voor ogen hebt, kies je een doel die je echt het liefst wilt bereiken. Met dit doel ga je aan de slag.

 

Hapklare brokken.

Door het opbreken van je doel in kleine stappen maak je je doel overzichtelijk. Hiermee voorkom je dat je al van te voren dat je het niet kan overzien. Bedenk welke stappen er nodig zijn om jouw doel te behalen. Breek je doel dus in allemaal kleine doelen. Je stappen zijn de kleine doelen die je wilt behalen. Bedenk hoeveel tijd je nodig hebt per stap. Die tijd kun je later in je agenda inplannen.

 

doelen in stappen verdelen

 

Maak een logische volgorde van je stappen. Wat is logischer om eerst te doen en wat later. Zet je stappen in die logische volgorde neer. Plan dan de tijd die nodig is per stap in je agenda. En evalueer je stappen nadat je ze hebt gedaan.

 

Beloon jezelf.

Een overwinning is geen overwinning als er niets te vieren valt. Bedenk dus vooraf hoe je jezelf gaat belonen als je je doel behaald. Hiermee geef je jezelf een positief gevoel dat je echt iets hebt bereikt. En je raakt meer geïnspireerd om nieuwe doelen te stellen.

 

try

%d bloggers liken dit: