Vlierbessen.

Vlierbessen zijn supergezond en krachtig voor je weerstand. Tegenwoordig is de vlier in veel parken en bossen te vinden. Hierdoor kun je zelf gemakkelijk aan de slag gaan om wat recepten met vlierbessen te maken. De recepten zijn heel makkelijk te bereiden. Maak meteen een grote voorraad voor het aankomende herfst en winter seizoen.

 

vlierbloessem-

© Pixabay

 

De vlier (Sambucus nigra)

De vlier is een snelgroeiende heester of boom. De vlier kan wel tot 10 meter hoog groeien. In Nederland is de vlier in veel parken en bossen te vinden. Je kunt hem herkennen in de lente aan zijn mooie witte bloemtrosjes en in de herfst aan zijn donkere bes trosjes. De bloemschermen en de bessentrossen zijn allebei te gebruiken in recepten. Alleen moeten de bessen en de bloemschermen wel eerst gekookt worden voordat je ze kunt eten.

Vlierbessen hebben een slijmoplossend effect en versterken het immuunsysteem. Dus ideaal voor de  koude periode die er weer gaat aankomen. Vlierbloesem kun je oosten in april – mei als er op de bloemschermen ook geel stuifmeel te zien is. Vloerbessen kun je oogsten als de bessen een diep donkere kleur hebben. Meestal rond september – oktober.

 

vlierbessen

© Pixabay

 

Recepten met vlierbessen

Vlierbessen sap

Ingrediënten:

  • Vlierbessen (1 kilo bessen zonder schermen)
  • Water (100 ml)
  • Suiker
  • citroensap

werkwijze:

Was de bessen en laat ze uitlekken. Breng op een laag vuur de bessen met het water aan de kook. Doe dit langzaam. Wanneer alle bessen open geknapt zijn en het sap ervan in de pan is gelopen kun je het grove materiaal eruit scheppen. Schep de grove plantendelen in een schone doek. Bind dan de doek bij elkaar en pers nog zoveel mogelijk sap eruit.

Schenk de siroop in een schone klaargezette fles. Gebruik hiervoor een trechter om alles netjes in de fles te schenken.

Maak nu een etiket voor je fles en voorzie dit van een datum en inhoud. De flessen kun je in de koelkast goed bewaren. Vlierbessensap heeft een zeer sterke smaak. Je moet er echt van houden. Je kun anders dit product verfijnen door er siroop mee te maken.

 

losse vlierbessen

© Pixabay

 

Vlierbessen siroop

Ingrediënten:

  • vlierbessensap (1 liter)
  • suiker (500 gram)
  • citroenzuur (20 gram)

werkwijze:

Was de bessen en laat ze uitlekken. Breng het vlierbessensap aan de kook en los de suiker tijdens dit proces op. Giet als laatste het citroenzuur erbij. Laat het mengsel niet te hard doorkoken zodat er schuim ontstaat. Dit zorgt voor een betere houdbaarheid. Zorg voor schone flessen waarin je de siroop kunt bottelen. Zet deze flessen vast klaar.

Neem een schone trechter en zet deze in de hals van de te vullen fles. Als de siroop kookt kun je het vuur uitdraaien. Roer het mengsel nog even goed door. Schenk dan voorzichtig de vlierbessen siroop in de fles.

Maak nu een etiket voor je fles en voorzie dit van een datum en inhoud. De flessen kun je in de koelkast goed bewaren. Neem iedere dag 15 ml tot 30 ml voor gebruik.

 

vlierbessen jam

© Pixabay

 

Vlierbessen/ bosbessen jam

Ingrediënten:

  • vlierbessen ( 400 gram)
  • bosbessen (600 gram)
  • Geleisuiker (1 kilo)

werkwijze:

Was de bessen en laat ze uitlekken. Meng de bessen met de geleisuiker in een pan. Zet dan de pan op een laag vuur en laat het 5 minuten doorkoken. Zorg voor schone potten. Giet dan de jam kokend in de potten. Draai dan de deksel erop en zet de potten op de deksel om af te koelen.

Schrijf op een etiket de datum en de inhoud.

Eet smakelijk, in goede gezondheid!

%d bloggers liken dit: