Een tuin ter bezinning.

Samen met mijn oudste zus ga ik zo af en toe een tuin bezichtigen. En deze keer waren de levenstuinen van Teuge aan de beurt. Samen zijn we dol op tuinieren en we doen tijdens deze uitstapjes vaak leuke ideeën op. Vaak nemen we spirituele kaarten mee, die we onderweg kunnen trekken. Zo komen we vaak tot de mooiste gesprekken.

standing stones

De levenstuinen van Teuge die moet je echt gezien hebben. Zeker als je een liefhebber bent van natuur en spiritualiteit. De tuin is opgezet volgens het zen principe. Dus echt een plek om tot rust en bezinning te komen.de vier seisoenen

bloeiende bomen

De eigenaren van de levenstuin.

Charles van de Nieuwegiessen en Hans IJzerman kochten in 1993 de boerderij het groot Hontschoten. De boerderij omvatte 2 hectare land. Dit gedeelte hebben zij omgetoverd tot een prachtig paradijs. Vanaf 1997 is deze tuin voor publiek geopend. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk geworden, om dit paradijs te ervaren.

boog  

bloeiende planten

Hans IJzerman is helaas in 2010 overleden. Nu is Charles van de Nieuwegiessen samen met Dillan de Silva de eigenaar van dit prachtig stukje natuur.

de blauwe tuin

 

De levenstuinen.

De tuin ligt omringt door maisvelden en is zo’n 1,6 hectare groot. Vanuit een filosofische benadering is het gehele tuincomplex opgebouwd. Overal in de tuin staan gebouwen en zitjes, waar je heerlijk in stilte kunt genieten van alle pracht om je heen.

kapel

Tijdens je bezoek word je geleidt langs een bijzondere route. Tijdens je wandeling langs de route, kun je onderwerpen van het leven verwachten. De tuin vertelt je een verhaal over het leven. Van geboorte tot overlijden. Je route varieert van 1,5 tot 2 kilometer.

 

De wandeling.

Je begint met de wandeling vanuit het terrasgedeelte. Vervolgens ga je door een deur met als opschrift:

“…Je moet door vele poorten gaan om in de binnentuin van je ziel te komen …”.

(Tekst van Charles)

tuin der bevruchting

Vervolgens kom je in de tuin der bevruchting uit. Als je het pad volgt kom je op een donker pad terecht met een dichte booghaag. Dit symboliseert de zwangerschap van de vrouw. Na dit donkere pad kom je uit in de tuin van geboorte.

het geboortehuis

In de tuin van de geboorte begint ook de levensstroom.

de levensstroom

Hierna komen drie verschillende paden waaruit je een keuze kunt maken. Alle paden leiden naar een ander thema.

Zo is er een tuin die de chakra’s symboliseren, en een tuin die de zintuigen symboliseren. Onderweg komt je een stiltecentrum tegen die op een heuvel staat. De kapel is gebouwd als een English Parish church. Vanuit de kapel stroomt vanaf een trap een waterval die uitmond in een mooie vijver.

Het stiltecentrum

Na nog enkele thema’s te doorlopen kom je in de warmte tuin terecht. Hier kun je even genieten van koffie of thee te midden in een oase van rust.

de warmtetuin

het buiten terras

Het einde van het pad is de tuin van de dood. Hierin staat een tempel die beschilderd is door een Amerikaanse schilder. De afbeelding symboliseert de overgang naar de dood.

tuin van de dood

Een echte belevenis.

Om het echt te ervaren moet je het beleven. De tuin is open tot 15 oktober 2017 van woensdag tot zondag. In juli en augustus is de tuin ook op dinsdag te bezoeken. Voor de prijs hoef je deze belevenis echt niet te laten. Voor 7 euro heb je een onvergetelijke dag.

Wil je meer weten? Kijk dan eens op de site van de levenstuinen.

%d bloggers liken dit: