Gek op kruiden.

Ik vind het super leuk om te tuinieren. En ik ben onwijs gek op kruiden. Al jaren staat de Kruidhof bovenaan mijn lijstje om te bezoeken. Het is er alleen nog nooit van gekomen. Maar vandaag ben ik er dan toch eindelijk naartoe gegaan. Samen met mijn oudste zus.

pulmonaria

De Kruidhof is een botanische tuin in Friesland, in de plaats buitenpost. Je vind er talrijke plantensoorten die vaak niet in een tuincentrum te koop zijn. Voor een heuse tuinfanaat is dit echt een plek om te bezoeken.

 

De Kruidhof.

De Kruidhof is de grootste kruidentuin van Nederland. Hier kun je zien hoe de tuinen traditioneel waren opgezet in het verleden. De Kruidhof heeft een oppervlakte van zo’n 3 hectare waar zo’n 17 verschillende tuinen zijn gerealiseerd. Over deze tuinen bloeien jaarlijks zo’n 2000 plantensoorten. De tuin is opgezet begin 1930. Sinds die tijd is de Kruidhof uitgegroeid tot de botanische tuin van nu.

mooie varianten

De tuin is belangrijk voor onderzoek naar de geneeskrachtige werking van planten. Sinds 1999 is de tuin ook geregistreerd als erkend museum, vanwege de bijzondere verzameling van oude cultuurgewassen. Samen met andere botanische tuinen in Nederland zijn ze aangesloten bij de Nederlandse vereniging van botanische tuinen. (NVBT) Ook Internationaal heeft deze vereniging een intense samenwerking voor gezamenlijk onderzoek en voor het behoud van deze oude gewassen.

bostuin

 

De verschillende tuinen.

De Kruidhof heeft op zijn terrein 17 tuinen gerealiseerd. Namelijk:tulpen

 1. De geneeskruidentuin
 2. De Bijbelse plantenborder
 3. De Meditatietuin
 4. De bostuin
 5. De berenburgborder
 6. De middeleeuwse kloostertuinkloostertuin
 7. Het varen hof
 8. De muziektuin
 9. De verfplantenborderverfplantenborder
 10. De keukenkruidentuin
 11. Het rosarium
 12. De fruithof
 13. Oude cultuurgewassen tuin
 14. De heemtuin
 15. De vlindertuinvlindertuin
 16. De boerenbloementuin
 17. De educatieve speeltuin

Elke van deze tuinen is met zorg aangelegd. Er is met zorg nagedacht over de gewassen die bij de betreffende tuin horen. Je verwonderd je iedere keer weer. In iedere tuin beleef je een ander gevoel. De liefde en de passie van de tuiniers kun je echt beleven. Er zijn overal tuiniers aan de gang om deze pracht uit te dragen.

 

Het tuincafé.

Bij deze botanische tuin bevindt zich het tuincafé. Hier kun je echt je smaakpapillen laten verwennen. Het tuincafé maakt alleen gebruik van biologische ingrediënten en met planten uit de botanische tuin. Deze eerlijke benadering maakt van ieder gerecht een smaakexplosie.

De gerechten worden bijzonder mooi opgemaakt. De eigenaar heeft echt een gave om verschillende smaken bij elkaar te brengen. Je ziet de passie en het enthousiasme voor zijn vak.

high tea

Mijn zus en ik hadden wel weer zin om een high tea te hebben. Van te voren hebben wij dit gereserveerd, omdat de high tea niet op de menukaart stond. De high tea was heerlijk. Unieke gerechtjes uit overvloed die je bij iedere hap laten verwonderen.

unieke gerechtjes

Het verkoopgedeelte.

Bij de botanisch tuin is ook een verkoopgedeelte, waar je unieke plantensoorten kunt kopen. Natuurlijk is mijn eigen tuin ook uitgebreid met een aantal exemplaren. Het verkoopgedeelte is vrij toegankelijk. Voor de tuin betaal je een kleine entreeprijs.

Ben je ook nieuwsgierig geworden? Kijk dan voor meer informatie over prijzen, openingstijden en activiteiten op de website van De Kruidhof.

%d bloggers liken dit: