Daslook in het wild.

Daslook is een plant die vrij zeldzaam is in Nederland en België. De plant is dan ook vrij lang een beschermde plant geweest in Nederland. Dat betekend dat je de plant niet in het wild mag plukken. Vanaf 2017 is de plant niet meer wettelijk beschermd.

Gelukkig wordt daslook ook steeds meer in de tuincentra aangeboden. En kun je deze heerlijke plant aan je eigen tuincollectie toevoegen.

Daslook, allium ursinum.

daslook bloem

Daslook is een winterharde vaste plant. Het is familie van alle andere lookgewassen. De plant heeft ovale bladeren met nerven. De bladeren zijn zo’n 3 tot 5 cm breed. De plant krijgt leuke witte bloemen die bloeien van april tot juni. Na juli sterft het bovengrondse deel af en blijft enkel nog het deel onder de grond over. De planten kunnen zo’n 30 tot 40 cm hoog worden.

daslook in het bos

De planten groeien in het wild in groepen. De zaaien zich makkelijk uit door het zaad wat de planten produceren. Hierdoor kan de plant gemakkelijk verwilderen. De plant staat graag op een schaduwrijke plek. De plant is een goede bodembedekker. Ze doet het goed in vochtige rulle grond. Daslook is in Nederland en België zeldzaam geworden. Maar in Europa komt de plant veel voor.

Oude planten kun je heel goed vermeerderen door te delen. De beste tijd daarvoor is het najaar, nadat de bloemen zijn afgestorven.

 

Daslook gebruiken.

daslook verwilderd

Daslook kun je eten. Het heeft een sterke smaak die veel van bieslook weg heeft. De bladeren van daslook kunnen rauw, fijngehakt door salades en soep worden gedaan. De smaak is lekkerder van de bladeren als de plant nog niet gebloeid heeft. Daslook smaakt ook heel lekker in een kruidenboter of een kruidenpesto. Samen met spinazie is daslook een heerlijke combinatie.

Daslook wordt al eeuwen gebruikt voor het reinigen van het maag en darm stelsel.

%d bloggers liken dit: