Meditatie.

Bij meditatie kom je tot rust. Wanneer je mediteert dan focus je eigenlijk je aandacht. En dat is moeilijker dan het lijkt. Ons brein ontvangt en verwerkt namelijk duizenden ideeën en prikkels. Wanneer je mediteert kun je een andere bewustzijns toestand ervaren. Je bereikt met meditatie verschillende hersengolven. Afhankelijk van de soort meditatie oefening die je doet en hoe ervaren je bent. Er zijn verschillende vormen van muziek die je hierbij kunnen ondersteunen.

 

meditation-bewustzijn

© Pixabay

 

Brain wave meditatie

Brain wave meditatie, is een vorm van meditatie middels geluid. Het geluid heeft hierbij een bepaalde trillingsfrequentie. Deze frequentie zorgt ervoor dat de hersenen op dezelfde trillingsfrequentie gaan pulseren. De snelheid van de trilling van de geluidsgolf, wordt uitgedrukt in hertz. Er zijn veel verschillende meditatiemuziek in de vorm van brain waves te vinden tegenwoordig. Afhankelijk van welke gemoedstoestand je wilt bereiken zijn er verschillende sessies te verkrijgen.

  • Delta brain waves
  • Theta brain waves
  • Alpha brain waves
  • Bèta brain waves
  • Gamma brain waves

Deze muziek wordt ook wel Binaural Beats genoemd.

 

brain

© Pixabay

Verschillende bewustzijns stadia:

Hersengoven zijn kleine elektrische impulsen in de hersencellen. Dit kun je meten met een EEG-apparaat. De elektrische impulsen worden doorgegeven aan de naastgelegen cellen. Dit geeft een bepaalde golfbeweging weer op het apparaat. Hoe snel de impulsen gaan geeft een bepaalde hersengolf weer. In hertz uitgedrukt. Er zijn verschillende hersengolven.

  • Delta golven 1-2 Hz: Deze golven komen het meest voor tijdens de slaap. Ook tijdens een meditatie kun je delta golven bereiken. Al is hier wel enige oefening voor nodig om niet in slaap te vallen.
  • Theta golven 3-8 Hz: Deze golven ontstaan voordat je in slaap valt. Het is een droomachtige, totaal ontspannen toestand. In deze meditatieve staat is het mogelijk om je geest te richten om je doelen te bereiken.
  • Alpha golven 8-13 Hz: Deze golven zijn aanwezig als je ontspannen maar toch bewust bent van je omgeving. Je kunt ook een meditatie in alpha staat bereiken. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling in de natuur. In deze staat ben je meer in staat om te leren.
  • Bèta golven 15-38 Hz: Ontstaan tijdens ons actieve bewustzijn. Wanneer je actief bezig bent. In deze staat van bewustzijn is het moeilijk om te mediteren. Wel kun je met bepaalde muziek bèta golven activeren. Dit kan je dan helpen om bv. Een lezing te geven.
  • Gamma golven 38-42 Hz: Deze golven ontstaan als je een verhoogde staat van bewustzijn bereikt. Met gamma golven bereik je volledige alertheid. Wanneer je bijvoorbeeld een helder inzicht krijgt.

Wil je meer weten over hersengolven kijk dan eens op deze site.

 

brain wave app

© Pixabay

 

Brain wave via een app.

Heel makkelijk is om een app hiervoor te downloaden. Tegenwoordig zijn er verschillende apps hiervan te vinden. Dan kun je gelijk voor jezelf eens ervaren of deze vorm van meditatie iets voor jou is. Je kunt deze vorm ook gebruiken als je alert wilt worden. Dan gebruik je een alpha brain wave sessie. Na het beluisteren van deze geluiden en muziek kun je vaak veel gemakkelijker leren en iets onthouden. Probeer het maar eens voor jezelf uit. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

%d bloggers liken dit: