Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een natuurlijke therapie waarbij gebruik gemaakt wordt van, uit plantaardig materiaal gewonnen oliën. Deze oliën heten etherische of essentiële oliën en hebben geneeskrachtige eigenschappen, die verschillen per plant. Aromatherapie wordt al vele duizenden jaren toegepast. Alleen is de benaming en inzichten in de loop der jaren veranderd.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn de vluchtige stoffen die in plantaardig materiaal zitten. Deze oliën dragen ook de geur eigenschapen die de plant bij zich heeft. En bevatten tal van chemische eigenschappen. Deze etherische oliën kunnen op verschillende manieren uit de plant worden geëxtraheerd. Er worden hiervoor bloemen, kruiden en delen van planten gebruikt en worden over de hele wereld gewonnen. Afhankelijk van de beste vindplaats ervan. Doordat er veel plantaardig materiaal nodig is om een klein beetje etherische olie te krijgen, zijn etherische oliën vaak duur. Er zijn ook veel verschillen in de kwaliteit van de oliën. Probeer een goede merk olie uit te kiezen. Gebruik geen synthetische varianten. Dit zijn namelijk geen etherische oliën.

etherische oliën

 

Hoe worden deze vluchtige stoffen geëxtraheerd?

Via stoomdestillatie worden etherische oliën gewonnen uit plantaardig materiaal. Dit is het enige proces wat echte etherische oliën produceert. Er zijn nog andere methoden om de oliën uit plantaardig materiaal te winnen, maar deze laten vaak restbestanddelen achter in het eindproduct.

Stoomdestillatie:

Hierbij wordt plantaardig materiaal verhit door de stoom die vrijkomt bij het koken van water. Hierdoor verdampen kleine moleculen uit het plantaardig materiaal die vervolgens worden opgevangen. Dit wordt bij afkoeling weer vloeibaar en dit wordt etherische olie genoemd. Om een kleine hoeveelheid vloeistof te verkrijgen is veel plantaardig materiaal nodig.

Persing:

Deze methode is vooral geschikt voor citrusvruchten. De olie wordt dan uit de schil geperst. Deze olie is van mindere kwaliteit, moet koel bewaard worden en kan snel vertroebelen.

Verder zijn er nog andere methoden zoals extractie door oplossing en kooldioxide extractie

lavendel

Hoe werkt aromatherapie?

De etherische oliën kunnen op verschillende manieren het lichaam beïnvloeden. Ze kunnen worden opgenomen door de huid, om zo hun werk te doen. Ze kunnen ook worden ingeademd. De vluchtige stoffen komen dan via de longen het lichaam binnen.

Ook beïnvloeden etherische oliën de reukzenuw. Hierdoor komt een reactie vrij in de hersenen om het lichaam te ontspannen of te stimuleren. (afhankelijk van de soort olie die gebruikt wordt). De geur van de olie kan hiermee ook emoties oproepen.

 

Het gebruik van etherische olie:

Aromatherapie kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het is erg leuk om hiermee te experimenteren om te ervaren wat etherische oliën voor jou betekenen. De oliën kun je veilig gebruiken, zolang je ze maar niet via de mond inneemt.

aromatherapie

De oliën kunnen bijvoorbeeld aan een basisolie worden toegevoegd. Je kunt hiervoor elke plantaardige olie gebruiken die je in je keukenkastje hebt. Je kunt aan een flesje met 100 ml basisolie een paar druppels etherische olie toevoegen. De olie kun je dan bijvoorbeeld gebruiken voor een heerlijke massage. Ook kun je deze oplossing gebruiken voor de toevoeging aan het badwater.

Wanneer je verkouden bent, kun je de oliën inademen door de olie aan gekookt water toe te voegen en die damp in te ademen. Er zijn ook verdampers te koop die de oliën langzaam verdampen in een ruimte. De mogelijkheden van gebruik zijn oneindig.

Ik gebruik de oliën ook om toe te voegen aan mijn eigengemaakte wasmiddel. De oliën zorgen dan voor een heerlijke geur aan de was.

%d bloggers liken dit: