De Amaryllis is een betoverende plant.

De Amaryllis (Hippeastrum) staat voor betoverende schoonheid, trots, ontzag en bewondering. Het is een prachtige plant waar ik uren naar kan kijken. Het brengt kleur in de koude grijze winter. Met zijn veelzijdigheid aan kleuren is er voor iedereen een favoriet. De Prachtige bloemen kunnen roze, rode of witte bloemen bevatten. Soms zijn ze in een kleur, soms gemêleerd. De steel wordt 40 tot 60 cm lang en krijgt een reusachtige knop. Hierna word je wachten beloond met 4 of 6 indrukwekkende bloemen. Deze bloemen geven een betoverende aanblik. Voor mij is de Amaryllis de plant van de maand.

 

Amaryllis knop

© Pixabay

De herkomst van de Amaryllis.

De Amaryllis komt oorspronkelijk uit zuid,- en midden Amerika en het Caribische gebied. De Amaryllis stamt af van de Narcis familie. Hippeastrum is een Grieks woord en betekend letterlijk ridderster. Deze naam verwijst naar de stervormige bloemen.

 

Gemêleerde Amaryllis

© Pixabay

Verzorging van de plant.

De plant groeit het beste binnenshuis. Je plant de bol voor de helft onder de aarde, in goed doorlatende grond. Hierna geef je de plant iets water en zet je hem op een zonnige plaats. Wanneer de plant gaat uitlopen geef je hem meer water. De plant groeit dan vervolgens in 6 a 8 weken uit tot een prachtige bloem.

Omdat de bloem vaak heel zwaar is doe je er verstandig aan om de steel te ondersteunen tijdens het groeien. Anders is de kans groot dat de steel door zijn gewicht afbreekt. Nog mooier is het om de bol in een hoge, smalle vaas te zetten. Eventueel kun je de aarde bedekken met een laagje mos. De plant wordt dan een kunstwerk op zich.

 

Roze gemêleerde Amaryllis

© Pixabay

Overhouden na de bloei.

Het overhouden van de bol na de bloei is lastig maar niet onmogelijk. Het vergt wel enige inspanning. Haal de uitgebloeide bloemen van de steel. Als de hele bloem is uitgebloeid knip je de steel af tot 2 cm boven de bol. De bladeren moeten hierbij intact blijven. De stomp zal in een paar weken vanzelf indrogen.

Het blad blijft zitten omdat dit de bol van nieuwe energie voorziet. Door de bladeren vindt fotosynthese plaats. Hier krijgt de bol weer kracht van. De plant moet nu water blijven krijgen met plantenvoeding. Als de kans op vriezen voorbij is kan de Amaryllis naar buiten. Dit mag in de half schaduw. In de herfst mag de plant weer naar binnen. Dit moet voor de eerste vorst gebeuren.

Amaryllis bol

© Pixabay

De afgestorven, gele bladeren trek je er dan voorzichtig af. Dan moet de plant rusten. Haal de buitenste rokken van de bol om hem extra voor te bereiden. Zet hem weg op een donkere koel plaats. Een kast is prima. Stop ook met het geven van water. Na twee maanden haal je de bol uit de pot. Vervolgens kun je hem weer planten met nieuwe aarde zoals voorheen.

Wil je meer weten? Kijk dan eens op dille en kamille.

%d bloggers liken dit: