Alternatieve geneeswijze.

Er zijn veel verschillende vormen van alternatieve geneeswijzen. Door het grote aanbod en de verschillende vormen hiervan, is het lastig om hieruit een goede keus te maken. Voor welke klacht kan ik het beste naar welke therapeut? En waar moet ik dan op letten als ik een keus maak? In dit blog komen deze zaken aan bod.

 

raadpleeg een arts

© Pixabay

Alternatief of complementair.

Alternatieve geneeswijzen is een algemene term. Maar eigenlijk is dit niet helemaal een juiste benaming. Het woord alternatief suggereert dat het een geneeswijze vervangt. Natuurlijk kan ik hier wel stellig stellen, dat je altijd eerst naar een arts moet gaan met je klacht. Complementaire geneeswijze of aanvullende geneeswijze zijn toepasselijkere benamingen. Laat je arts wel weten welke therapie je van plan bent te gaan doen. Misschien heeft hij daar een andere mening over, waar je nog niet aan had gedacht. Misschien heeft hij je wel medicatie voorgeschreven, die juist averechts werken met de therapie die jij voor ogen had. Dus maak dit zeker bespreekbaar.

 

bach bloesem

© Pixabay

Vergoed of niet?

Kijk dan naar de eventuele vergoedingen die je terugkrijgt bij de zorgverzekering. Als je aanvullend verzekerd bent zijn er bepaalde alternatieve therapieën die je vergoed of deels vergoed kunt krijgen. Ze zorgverzekering heeft ook bepaalde voorwaarden waar de therapeut aan moet voldoen. Om een vergoeding te krijgen moet de therapeut vaak aangesloten zijn bij een beroepsvereniging. Deze regels gelden voor Nederland. Ik weet niet hoe de regels in andere landen zijn.

 

geneeswijze zoeken

© Pixabay

Het kiezen van de juiste therapie.

Hoe kun je nou een goede keus maken voor een alternatieve therapie? De klacht alleen kan je al in een bepaalde richting sturen. Voor verschillende klachten zijn en bepaalde therapieën nuttig gebleken. Er zijn sites die je helpen om een keus te kunnen maken. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld deze of deze. Heb je een therapie gevonden die je wat lijkt dan kun je op deze sites ook de aangesloten therapeuten vinden. Maar deze lijsten zijn vast niet compleet.

Op de sites van de beroepsvereniging van de gewenste therapie, vind je vaak een lijst van aangesloten therapeuten. Of je kunt hier naar een therapeut bij jou in de buurt zoeken. Zijn er meerdere in de buurt dan kun je je keus verfijnen door de eventuele website te bekijken. Vaak krijg je dan een beter gevoel bij de een dan bij de ander. Kies waar je je goed bij voelt. Misschien is de keus man of vrouw ook voor jou belangrijk. Laat dit allemaal meewegen in je keus. Je eerste gevoel is meestal het beste gevoel.

%d bloggers liken dit: