Alcohol onthouding voor 1 maand

Gisteren hoorde ik op de radio een goed initiatief. Een bekende Nederlander besloot om een maand lang te stoppen met het drinken van alcohol. In een rap tempo volgden de berichten van anderen om met deze uitdaging mee te doen. Door dit enthousiasme werd ik ook aangestoken. Ik zal je vertellen waarom.

Consumptie

lege wijnflessen

lege wijnflessen

Met feestdagen is het gebruik van alcohol aanzienlijk hoger. Ik schrok zelfs van de aanblik bij het inzamelpunt van glas. De glasbak was totaal gevuld. Maar de berg ernaast sprak boekdelen. Helaas moet ik beschamend toegeven, dat de berg een stuk hoger werd door mijn eigen verzameling.

Het drinken van alcohol vind iedereen normaal. Als er maar een bepaalde mate in gebruik aan zit. Maar wat is mate? Voor de een houd dat in om alleen op feestjes te drinken. Een ander heeft er geen moeite mee om dagelijks alcohol te gebruiken. Maar het gebruik van alcohol brengt wel bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee.

Risico’s

Het regelmatig gebruiken van alcohol kan leiden tot gewenning. Ook in kleine hoeveelheden. Hierdoor bestaat de kans dat je er meer van gaat gebruiken. Alcohol is daarnaast een kankerverwekkende stof. Zelfs in kleine hoeveelheden. Er zijn ook onderzoeken die zeggen dat alcohol in kleine hoeveelheden goed kan zijn voor hart en bloedvaten. De voordelen van alcohol zijn echter minder overtuigend dan de nadelen. Daarom is het advies van veel artsen om niet meer dan een eenheid per dag te drinken. Dit geld voor mannen en vrouwen.

Een glas alcohol per dag verhoogd al het risico op het krijgen van borstkanker. Ook is kans op andere kankersoorten is groter. Hoe meer het gebruik des te groter de risico’s. Daarnaast heeft alcohol effect op vele lichaamsfuncties.

Hersenen

Het drinken van meer dan 25 eenheden per week geeft risico op hersenschade. Dit merk je dan aan een verminderd geheugen. Ook kun je moeite krijgen bepaalde handelingen. Na een of twee eenheden kun je het effect van alcohol al merken. Je hersen werken dan ook al minder dan normaal.

 

Maagdarmstelsel en de lever

Alcohol heeft ook veel effect op het maagdarmstelsel. Alcohol is een irriterende stof. Je kunt er echt maagirritaties en maagzweren van krijgen. Het slijmvlies van de maag wordt erdoor aangetast. De lever waar de alcohol wordt afgebroken maakt overuren om de alcohol weer af te breken. De leverfuncties kunnen hierdoor achteruitgaan. Door veel te drinken in een korte tijd kan al leververvetting ontstaan. De lever slaat dan vetten op waardoor het functie verliest. De lever zwelt dan op. Leververvetting kan overgaan in een ontsteking. (hepatitis) Jarenlang drinken kan levercirrose geven. Laatst vertelde een arts mij dat tegenwoordig meer hoogopgeleide vrouwen gezien worden met hepatitis of levercirrose. Terwijl dat eerder zelden werd gezien. Vrouwen die iedere dag, jarenlang meerdere consumpties gebruikten, maar daar wel gewoon een baan bij hadden. Het ontstaan van levercirrose is een sluipend proces.

Hart en bloedvaten

Een eenheid alcohol per dag kan een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten. Wanneer het gebruik ervan echter meer is dan een eenheid wordt dit effect weer teniet gedaan. Je kunt er dan bloedingen van krijgen, hartritmestoornissen en  hoge bloeddruk.

wijnrek

Waarschijnlijk is deze opsomming nog niet eens volledig. Wil je meer informatie over de voor en nadelen dan kun je een kijkje nemen op deze website of neem een kijkje bij het voedingscentrum. Bij mij bracht dit genoeg argumenten om mee te doen met de uitdaging. Dus vanaf nu drink ik een maand lang niet. Doe je ook mee?

 

%d bloggers liken dit: