Vitaminen in onze voeding.

Dit zijn stoffen die voorkomen in onze voeding. Vitaminen zijn noodzakelijk voor het lichaam. Ze helpen bij de groei en de ontwikkeling van het lichaam en spelen een rol bij herstel. De meeste vitaminen kan het lichaam zelf niet aanmaken. Het is dus belangrijk om gevarieerd te eten om al die verschillende vitaminen binnen te krijgen.

vitamine in salade

heerlijke salade

 

 Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine mogen dragen. Er zijn vitaminen die in water oplosbaar zijn en vitaminen die in vet oplosbaar zijn. De vet oplosbare vitaminen zitten voornamelijk in de vetten van onze voedingsmiddelen. In het lichaam kunnen deze vitaminen worden opgeslagen in onze weefsels. De water oplosbare vitaminen zitten in het vocht van onze voedingsmiddelen. Deze meeste van deze vitaminen kunnen niet worden opgeslagen in het lichaam. Uitgezonderd vitamine B12. Het teveel aan deze stoffen verlaat het lichaam via de urine of ontlasting.

De Nederlandse gezondheidsraad doet aanbevelingen hoeveel iemand per dag aan vitaminen nodig heeft. Voor elke vitamine is er een ADH. (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)

 

Vitamine A (retinol)

Vitamine A is een vet oplosbare vitamine. Deze vitamine is belangrijk voor onze weerstand, groei, huid en weefsels en gezichtsvermogen. Het bevorderd de verhoorning van het epitheel. (dekweefsel) Vitamine A komt voor in margarine, lever, eieren, vis en fruit. Ook in wortelen komt vitamine A voor. In groente en fruit komt vitamine A voor als bètacaroteen. Het lichaam kan dit omzetten in vitamine A. Een tekort van Vitamine A kan nachtblindheid veroorzaken.

salade met veel vitaminen

salade met veel vitaminen

 

Vitamine B

Alle B vitaminen zijn oplosbaar in water. Deze vitaminen moeten dus regelmatig via de voeding worden aangevuld. Toen de vitaminen net waren ontdekt, dachten ze dat er maar 1 vitamine B was. Later ontdekte men dat er meerdere waren.

Vitamine B1 (thiamine)

Vitamine B1 is betrokken bij de celstofwisseling. Het zorgt voor de verbranding van koolhydraten waardoor het lichaam energie krijgt. De hartspier heeft ook vitamine B1 nodig voor de geleiding van de zenuwprikkels. Vitamine B1 komt voor in brood, melk, vlees, aardappelen en groenten. Een tekort van vitamine B1 kan een tachycardie geven (versnelde hartslag) en verminderde reflexen. Ook krijg je last van vermoeidheid en soms depressies. Alcoholisme en vitamine A gebrek kan leiden tot Korsakov. (hersenbeschadiging met ernstige geheugenstoornissen)

 

Vitamine B2 (riboflavine)

Vitamine B2 is verantwoordelijk voor de energievoorziening. Het zorgt voor het vrijmaken van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Het komt voor in melk, brood, graanproducten, vlees en groenten. Een tekort aan vitamine B2 kan ontstekingen veroorzaken aan de mond en tandvlees.

 

Vitamine B3 (niacine)

Vitamine B3 wordt tegenwoordig niacine genoemd. Het speelt een rol bij de energiestofwisseling in de cel. Ook speelt het een rol bij de aanmaak van vetzuren. Niacine komt voor in melk, aardappelen, brood, vlees en groenten. Een tekort aan vitamine B3 komt nauwelijks voor omdat het lichaam ook niacine uit tryptofaan kan maken.

 

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Vitamine B5 zorgt voor de energiestofwisseling. Daarnaast zorgt het voor de aanmaak van bepaalde hormonen en een goed zenuwstelsel. Vitamine B5 komt voor in vlees, eieren, volkorenproducten, melkproducten, peulvruchten en in groente en fruit. Een tekort komt nauwelijks nog voor maar kan klachten geven van branderige voeten. Ook zijn cardiovasculaire afwijkingen en zenuwafwijkingen beschreven.

 

Vitamine B6 (pyridoxine)

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling. Het bevorderd de aanmaak van bepaalde hormonen. Het is belangrijk voor de groei en de aanmaak van rode bloedcellen. Ook speelt het een belangrijke rol in de afweer en immuunsysteem. Daarnaast is het belangrijk voor het zenuwstelsel. Al met al een belangrijke vitamine. Het komt voor in lever, vlees, vis, melk, kaas en eieren. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, zenuwaandoeningen en een verminderde weerstand.

 

Vitamine B8 (biotine)

Biotine zoals vitamine B8 tegenwoordig heet, heeft een rol in de energiestofwisseling. Het is een belangrijke vitamine voor huid en haar. Het komt voor in melk, noten, eieren en granen. Een tekort komt bijna niet voor, maar het kan huidproblemen veroorzaken.

 

Vitamine B11 (foliumzuur)

Foliumzuur is betrokken bij de celstofwisseling. Het is nodig voor de groei en de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een foetus. Het zorgt voor een goede aanmaak van het zenuwstelsel. Vitamine B11 heeft een beschermende werking op het krijgen van hart en vaat ziekten. Foliumzuur komt voor in brood, groente, vlees, melk en eieren. Een tekort kan leiden tot vermoeidheid en bloedarmoede.

 

Vitamine B12 (cobalamine)

Vitamine B12 is verantwoordelijk voor een goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Het is de enige water oplosbare vitamine die in het lichaam kan worden opgeslagen. Vitamine B12 komt voor in vlees, lever, eieren, melk en kaas. Een tekort aan vitamine B12 kan geheugenstoornissen, bloedarmoede, en neurologische aandoeningen veroorzaken.

fruit bevat veel vitaminen

fruit

 

Vitamine C (l-ascorbinezuur)

Deze vitamine is een water oplosbare vitamine. Vitamine C is belangrijk voor de weerstand. Het is nodig bij de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer. Daarnaast is vitamine C een antioxidant in het lichaam. Het beschermd de cellen. Vitamine C komt voor in fruit, groenten en aardappelen. Een tekort aan vitamine C verminderd de weerstand en de wondgenezing.

 

Vitamine D (cholecalciferol)

Dit is een vet oplosbare vitamine. Vitamine D zorgt voor de opname van calcium en fosfor uit de voeding. Het zorgt hierdoor oor gezonde botten en tanden. Deze vitamine kan het lichaam zelf aanmaken onder invloed van zonlicht. Vitamine D komt ook voor in dierlijke producten zoals vette vissoorten. Een tekort aan vitamine D kan spierkrampen, osteoporose en afwijkingen aan het skelet veroorzaken.

 

Vitamine E (alfa-tocoferol)

Vitamine E is een vet oplosbare vitamine. Het is een belangrijke antioxidant in het lichaam. Het beschermd de cellen, de celwand, de bloedbaan en de weefsels. Vitamine E komt voor in plantaardige oliën, granen, eieren en bladgroenten. Een tekort aan vitamine E komt bijna nooit voor. Een ernstig tekort kan leiden tot bloedarmoede.

plantaardige oliën en citrus fruit.

plantaardige oliën en citrus fruit.

 

Vitamine K (fytomenadion)

Vitamine K is een vet oplosbare vitamine, Het speelt een rol bij de bloedstolling en de aanmaak van botten. Vitamine K komt voor in bladgroenten, eieren, lever, vis, tarwe en tomaat. Een tekort aan vitamine K kan een vertraagde bloedstolling veroorzaken.

Wil je meer informatie over vitaminen? Kijk dan eens bij het voedingscentrum. Ook kan deze site je misschien helpen.

%d bloggers liken dit: