Ontdek hoe veelzijdig rozemarijn kan zijn.

rozemarijn

De heerlijke geur van rozemarijn.

Als ik de heerlijke geur van rozemarijn ruik, word ik altijd even heel gelukkig. De geur van rozemarijn is intens. Wanneer je met je handen door een rozemarijn plant gaat, kun je de geur later nog steeds ruiken. Het is een opwekkende, frisse geur.  Die ook nog eens lang blijft hangen.

Rozemarijn is een kruid wat veel in de keuken wordt gebruikt. Maar ook in decoraties, zepen en verzorgingsproducten. Rozemarijn is echt een van mijn favoriete kruiden. En van jou?

 

Rozemarijn als plant.

rozemarijn struik

 

Rozemarijn is groenblijvende vaste plant. De plant heeft houtachtige stengels met kleine naaldachtige bladeren. De plant kan niet goed tegen vorst en groeit daarom beter in warmere klimaten. Daar kan de plant uitgroeien tot 1,5 meter. Rozemarijn bloeit van april tot juni. De bloemen zijn klein, in zachte kleuren. Roze, paars soms wit.

rozemarijn bloemen

 

Zaaien van rozemarijn.

Het is mogelijk om rozemarijn te zaaien. Het is mij echter nog nooit gelukt. Maar misschien begin ik te enthousiast, dus te vroeg! Rozemarijn ontkiemt namelijk heel moeizaam. Het heeft een warmere temperatuur nodig om te ontkiemen. Zo’n 20 a 21 graden. In ons klimaat kan dat alleen in de zomer buiten, maar nog beter is dit in een kas.

 

Delen of vermeerderen.

rozemarijn takjes

Rozemarijn kun je veel beter vermeerderen door de planten te delen. Hiervoor scheur je 2 jarige planten in twee of meer delen. Ook kun je topjes van een plant nemen en deze stekken. Dit kan van mei tot augustus. Voor je de top in de aarde steekt, doop je de top even in stekpoeder. Zet de top dan op wat zanderige grond. Nadat je hem hebt water gegeven, dek je de stek af met plastic. Ik gebruik altijd boterhamzakjes om het potje met stek en al in te doen. Het plastic kan af als de stek genoeg wortels heeft.

 

Oogsten van rozemarijn.

rozemarijn blad

Eigenlijk kun je rozemarijn het hele jaar door oogsten. De naaldachtige bladeren kunnen vers of gedroogd worden gebruikt. Je kunt rozemarijn ook invriezen.

 

Gebruik van rozemarijn.

rozemarijn in de keuken

Rozemarijn smaakt heerlijk in gerechten. Vooral met vlees, aardappelen en bonen. In de Italiaanse keuken wordt rozemarijn veel gebruikt. Er is maar weinig van het kruid nodig. De  smaak is, evenals de geur heel intens.

Als je van thee houdt, kun  je de blaadjes ook gebruiken om thee van te zetten. Je hebt er maar weinig van nodig om een fris kopje thee te zetten. De blaadjes smaken ook heerlijk door een mengsel van thee.

Rozemarijn is ook een goede basis voor potporie of een natuurlijke decoratie. De plant blijft zijn geur lang afgeven. Ook als het is gedroogd.

Ook in veel zepen en verzorgingsproducten zit rozemarijn. Hierin worden meestal etherische oliën gebruikt. Je kunt ook zelf zeep en veel verzorgingsproducten maken met rozemarijn. Binnenkort wil ik hier mee aan de slag. Vind je dat ook interessant? Hou dan deze website in de gaten voor recepten.

Dit is ook een leuke site met informatie over rozemarijn. Er staan ook nog meer kruiden op. De site is helder beschreven.

Please follow and like us:

One thought on “Ontdek hoe veelzijdig rozemarijn kan zijn.

Laat een reactie achter