Met een goede ochtendroutine word je veel productiever.

ochtendroutine

Een goede ochtendroutine.

Ze zeggen wel eens dat de meest succesvolle mensen, een geweldige ochtendroutine hebben. Een ochtendroutine is dat wat je doet direct na het opstaan. Het neemt meestal zo’n uurtje in beslag. Maar dit is ook afhankelijk van hoeveel tijd je hiervoor hebt.

Ik heb niet zoiets als een gestructureerde ochtendroutine. Dit komt ook mede doordat bij mij het opstaan, iedere dag op een ander tijdstip is. Omdat ik vaak op verschillende tijden moet werken, is dit vaak lastig om structuur in te plannen. Vandaar dat ik altijd gehaast de dag moet beginnen. Omdat ik geen tijd voor mezelf inplan.

Maar ook als je onregelmatig werkt zijn er wel dingen die je kunt automatiseren. Zodat je hierdoor een goede gewoonte aanleert.

 

Vroeger opstaan.

opstaan

 

De meest productieve mensen hebben een gestructureerde ochtendroutine. Op nummer een van zo’n ochtendroutine staat vaak vroeg opstaan. Dat betekend eerder opstaan dan je normaal doet. Stel je staat normaal op, kleed je aan, drinkt koffie of thee en eet wat en ga dan de deur uit om te gaan werken. Dit neemt zo’n 30 minuten in beslag. Je zou dan een half uur of uur eerder op kunnen staan.

Nou hoor ik de gemiddelde mens denken! Nog vroeger? En ja, mijn gedachten waren zo ongeveer hetzelfde. Maar denk eens aan alles wat je in dat uur al kan gaan doen om aan jezelf te werken. Dingen doen die jij belangrijk vindt.

 

Goede gewoonten aanleren.

koffie

 

Een goede routine die je dan kunt ontwikkelen voor jezelf is bijvoorbeeld lezen. Of sporten. Waardoor je de dag in ieder geval onthaast kan beginnen. Maar je kunt ook kijken aan wat voor doelen je werkt in je leven. Je kunt dan in dat uur die dingen uitvoeren, die je dichter bij je doel brengen.

Gewoonten aanleren kost echter tijd. Voordat een handeling een gewoonte wordt, duurt dit ongeveer 3 maanden. Je moet dus wel even volhouden! Maar als je de routine eenmaal gewend bent, dan blijkt dat wel resultaat te boeken.

 

Zet alles van te voren klaar.

ontbijten

 

Wat helpt om je routine je eigen te maken, is om de avond ervoor een lijstje te maken met wat je wilt gaan doen in die tijd. Nog handiger is om alles al van te voren klaar te zetten, met wat je direct wilt gaan doen. Zo kom je niet in de verleiding, om door te slapen, of om wat anders te gaan doen.

Moet je net als ik beginnen met een ochtendroutine aanleren?  Dan kan het helpen om iedere dag iets meer tijd ervoor te nemen. Begin gewoon eerst met 10 minuten eerder opstaan. Voer de tijd hierna langzaam op. Kijk waar je je goed bij voelt. Maar probeer het wel een kans te geven. Je zult merken dat het langzaam iedere dag iets makkelijker gaat. Want als je eenmaal je routine hebt aangeleerd, dan kost het je eigenlijk geen moeite meer.

Advertenties

10 thoughts on “Met een goede ochtendroutine word je veel productiever.

  1. Ik heb ook zo’n gestructureerde ochtendroutine en dat bevalt erg goed. De wekker gaat om 6.15 uur af, vijf dagen per week. Dan sta ik op en ga ik eerst een ronde lopen met mijn hondjes. Weer of geen weer. Dat eerste half uurtje van de dag is voor ons drietjes, heerlijk rustig de dag beginnen. Als ik thuis ben is mijn zoon op, dan ontbijten we samen. Hij vertrekt om 7.20 uur naar school. Dan maak ik onze dochter wakker en ga ik bij haar zitten als zij ontbijt. Vervolgens vertrekken we samen om 8.15 uur, zij naar school en ik naar mijn werk (twee dagen per week) en de andere dagen ga ik thuis aan de slag. Heel fijn, zo’n ochtendroutine, kan het iedereen aanraden!

  2. Wat zou ik moeten zonder mijn ochtendroutine? Mijn dag kan pas van start wanneer alles aanbod is geweest. Het is nog steeds wennen dat onze hond overleden is en ik geen rondje hoef te doen gelijk na het opstaan. Een alternatief is er nog niet ingesleten. Dank je Esther je helpt me herinneren hoe belangrijk dat is.

  3. Wat naar om te horen Maria dat je hond is overleden. Sterkte daarmee. Ik kan me voorstellen dat je dan moeite hebt om weer een andere routine te krijgen. Focus op wat jij belangrijk vindt.

Laat een reactie achter