Kniepertjes bakken volgens een oud hollands recept.

kniepertjes

Kniepertjes bakken.

Tijdens oud en nieuw worden vooral in Drenthe en Groningen traditiegetrouw kniepertjes gebakken. De recepten hiervan werden van oma aan kinderen doorgegeven. Tijdens het oudjaar werden de knijpertjes als wafels gegeten. In het nieuwe jaar werden rolletjes gemaakt van de wafels.

Het platte wafeltje symboliseert, alles wat zich het afgelopen jaar aan je heeft ontvouwen. Het rolletje symboliseert, alle besloten dingen die zich het komend jaar voor je ontvouwen worden.

Al met al zijn knijpertjes een heerlijke lekkernij. Een heuse traktatie. En een heerlijke afwisseling tussen de oliebollen.

 

drentse kniepertjes

 

Benodigdheden:

  • Kniepertjes ijzer
  • Lepel
  • Kom
  • Zeef

 

Ingrediënten:

  • Bloem (500 gram)
  • Lichte  bastaard Suiker (180 gram)
  • Kristalsuiker (320 gram)
  • Boter (250 gram)
  • Eieren ( 3 stuks)
  • Kaneel (1 theelepel)
  • Zout (snufje)
  • Vanille suiker ( 2 zakjes)
  • Water (50 ml lauw warm)

 

kniepertjes ijzer

Bereiding:

Weeg alle ingrediënten van te voren af. Zeef de bloem en doe dit in de mixer. Voeg aan de bloem vast de kaneel, suiker en zout toe. Mix alle droge ingrediënten vast door elkaar. Klop de eieren los in een kom. Klop het mengsel goed los. Smelt ondertussen langzaam de boter in een pan. Voeg als de boter gesmolten is, dit langzaam toe aan de mixer. Voeg dan de losgeklopte eieren erbij. Blijf goed mixen om geen klontjes te krijgen. Voeg daarna langzaam het water toe. Blijf het mengsel roeren. Het mengsel moet iets dikker worden dan het beslag van pannenkoeken. Laat het deeg een nachtje rusten voor je het gebruikt.

Rol dan het deeg in kleine rolletjes van ongeveer 3 cm dik. Laat in de tussentijd het kniepertjes ijzer warm worden. Wanneer het ijzer warm is schep je voorzichtig met een eetlepel het beslagbolletje op het ijzer. Laat het knijpertje voorzichtig goudbruin worden in het ijzer. Wanneer hij goudbruin is, zijn ze gaar. Je kunt dan voorzichtig met een saté prikker of spatel de knijpertje van het ijzer halen. Ga door totdat al het beslag op is.

Je kunt eventueel de wafels oprollen tot rolletjes. Heerlijk met verse slagroom. Eet smakelijk!

4 thoughts on “Kniepertjes bakken volgens een oud hollands recept.

  1. Heerlijk de koekjes. Ik gebruik weinig suiker maar wel heerlijk. In wens je gezondheid liefde vrede kracht en geluk toe in 2018. Vr. Gr. Patricia

  2. Te weinig traditionele Nederlandse gerechten blijven behouden.

    Een kniepertje heb ik nog nooit geproefd.

    Goede Nieuw Jaar wensen en groeten,

Laat een reactie achter