Goulash uit Hongarije, met liefde op een buitenvuur bereid.

traditionele bereidingswijze goulash

Heerlijke goulash.

Dit heerlijke gerecht komt uit de Hongaarse keuken. En het lekkerst wordt dit gerecht bereid op een driepoot boven het vuur. De Hongaren houden van slow cooking. Ze houden van de tijd die het koken in beslag neemt. Die tijd wordt vaak besteed met andere familieleden of vrienden om gezellig rond het vuur te zitten en te spelen, totdat het gerecht klaar is. Hierna kunnen ze met zijn allen aan tafel voor een overheerlijke goulash en een heerlijk glas wijn.

 

heerlijke hongaarse wijn

 

Het gerecht bestaat uit verse ingrediënten en Hongaarse producten. Sommige producten zijn in Nederland moeilijk verkrijgbaar, zoals de paprika crème en de goulash crème. Gelukkig zijn er wel steeds meer internetwinkels, waar je deze producten kunt bestellen. Hierdoor kun je niet alleen na de vakantie, maar ook het hele jaar van Hongaarse producten gebruik kunt maken. Je kunt kiezen uit deze of deze webwinkel. Hier kun je zelfs kant en klaar pakketten voor goulash kopen.

 

Voorbereiding:

Voor goulash moet je echt de tijd nemen. De smaak van de kruiden trekt zo beter door het hele gerecht mee. Het beste is om goulash over twee dagen te maken. Het eerste gedeelte maak je de ene dag, de volgende dag ga je verder met het slow cooken van je gerecht buiten. Hierdoor krijgen de smaken meer de tijd om harmonieus te worden met elkaar.

 

goulashcréme

Hou je van pittig, dan kun je gerust de goulash en paprika crème nemen die pittig is. (Cipös) Gebruik dan wel minder van de tube, omdat anders de vlammen echt uit je slaan. Ik gebruik meestal de milde tubes. (Csemege) Kinderen houden vaak niet van heel gekruid eten.

 

Ingrediënten:

ingrediënten goulash

 

  • Varkensvlees ( 500 gram, in kleine blokjes gesneden)
  • Rundvlees ( 400 gram, in kleine blokjes gesneden)
  • Uien ( 5 rode)
  • Knoflook ( 5 teentjes)
  • Tomaten ( 6 stuks)
  • Paprika ( 6 stuks)
  • Winterpenen ( 4 stuks)
  • Peterseliewortel ( 3 stuks)
  • Aardappelen ( 3 stuks)
  • Bouillonblokje (4 stuks)
  • Rode paprika crème ( 1 tube)
  • Oranje goulash crème ( 1 tube)
  • Karwij (theelepel)
  • Paprika poeder
  • Water
  • Veel liefde

Bereiding:

Begin eerst met het schillen en snijden van de uien en de knoflook. Maak alle stukjes lekker klein. Je zult zien dat je een hele berg uien hebt, maar geloof me het eindresultaat zal heerlijk zijn. Gebruik voor het maken van de goulash een grote pan of heksenketel. Fruit de uien en de knoflook op een laag vuur aan. Doe dit met een klein beetje zonnebloemolie. Als de uien glazig in de pan worden bestrooi je de uien met karwij.

 

goulash vlees

 

Hierna kan het vlees erbij. Bestrooi het vlees met paprikapoeder en peper en zout. Laat het vlees op een laag vuur meebakken, totdat alle stukjes een mooie bruine kleur hebben. Kook het vlees halfgaar en draai het vuur dan uit. Laat dan het mengsel 1 dag rusten, zodat alle smaken goed in het vlees kunnen trekken.

 

groenten meekoken

 

Warm een dag later het vlees weer op. Voeg alle groenten toe aan het vleesmengsel en kook dit kort even mee. Voeg hierna 2 liter bouillon toe en naar smaak de paprika en goulash crème.  Alles moet net onder water staan. Kook vervolgens de goulash langzaam op een laag vuur.

 

goulash

Voeg na 1 uur de aardappelen toe en laat het mengsel nog een half uur tot een uur door sudderen. Vergeet niet af en toe in de goulash te roeren. Anders brand het aan op de bodem. Wanneer de aardappelen gaar zijn is de goulash klaar.

 

goulash koken

 

Je kunt de goulash serveren met wit brood. En natuurlijk kan een glas rode wijn ook niet ontbreken bij dit heerlijke gerecht.

Advertenties

6 thoughts on “Goulash uit Hongarije, met liefde op een buitenvuur bereid.

  1. Het is zo lekker gerda! Maak het zelf weer een keer en beleef weer een momentje van vroeger!

  2. Dat was mijn moeder haha, ik moet nog even oefenen denk ik 😉 Maar zeker het proberen waard!

Laat een reactie achter