Gevulde speculaas met zelf gemaakte amandelspijs.

gevulde speculaas

Avondje van sinterklaas.

Het avondje van sinterklaas kan natuurlijk niet zonder gevulde speculaas. En wat is er nou lekkerder om deze speculaas zelf te bakken. Het huis ruikt hierna bovendien heerlijk naar speculaas. Het geeft nog meer sfeer aan je sint avond.

Voorbereiding:

Leg alle ingrediënten binnen handbereik. Laat alle ingrediënten even op kamertemperatuur komen.

Benodigdheden:

  • Springvorm
  • Bakpapier

amandelen

 

Amandelspijs.

  • Amandelen (175 gram)
  • Suiker (175 gram)
  • Ei (1 stuk)
  • Zout (mespuntje)
  • Citroen (1 stuk)
  • Citroensap (1 theelepel)
  • Water (2 theelepels)

Speculaas deeg.

  • Bloem (500 gram)
  • Baking soda (1 theelepel)
  • Bruine suiker (250 gram)
  • Boter (250 gram)
  • Speculaaskruiden (4 eetlepels)
  • Melk (50 ml)
  • Ei (1 stuk)
  • Zout (1 theelepel)
  • Amandelen (25 stuks)

Bereiding:

Amandelspijs.

Doe de amandelen in de mixer en maal ze fijn. Doe dan alle droge ingrediënten erbij in de mixer. Meng nu alle droge ingrediënten goed door elkaar. Was nu de citroen even af onder de kraan. Schaaf dan de schil van de citroen af en gebruik de halve schil voor de amandelspijs. Pers dan het sap uit de citroen en schep 1 theelepel bij het spijs. Voeg dan nog 2 theelepels water en een losgeklopt ei toe. Meng nu alle ingrediënten door elkaar tot een gladde massa.

Pak een vel folie. Schep de amandelspijs erop. Vouw de folie om het spijs en kneed het spijs tot een rol. Leg het spijs nu even weg in de koelkast.

 

amandelspijs

 

Speculaas deeg.

Meng alle droge ingrediënten voor het deeg met elkaar en mix alles goed door elkaar. Voeg dan de boter en de melk toe en mix het geheel dan tot een gladde massa. Schep het deeg dan op wat huishoudfolie en pak het hiermee in. Leg het deeg dan even weg in de koelkast voor minstens een uur.

 

deeg en spijs

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg op de boden van de springvorm een bakpapiertje of vet deze in met wat boter. Gebruik 2/3 van het deeg en bekleed hiermee de onderkant van de springvorm.

 

Gevulde speculaas

Rol het amandelspijs uit tot een grote lap. Plaats het amandelspijs bovenop het deeg en maak de top hiervan glad. Vul nu de top aan met speculaasdeeg. Maak de bovenkant van de laag glad met de bolle kant van een lepel. Klop een ei los en bestrijk de bovenkant van de gevulde speculaas met ei.  Druk nu de amandelen die er nog zijn in de bovenkant en bak de gevulde speculaas voor 30 tot 40 minuten goudbruin. Laat dan de gevulde speculaas even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Eet smakelijk!

Advertenties

4 thoughts on “Gevulde speculaas met zelf gemaakte amandelspijs.

Laat een reactie achter